7 hasznos tipp édesanyáknak

by | máj 13, 2015 | Karriertanácsok

anyuka babávalGyermekünkkel otthon töltött csodálatos 2-3 év után nem könnyű a visszatérés a dolgozó nők világába.. Az otthon eltöltött évek után nehéz bekerülni egy munkahelyre. Ha szerencsések vagyunk azonban régi munkahelyünkön tárt karokkal várnak minket, de az is lehetséges, hogy egy teljesen új környezetben kell bizonyítanunk.  Ilyenkor mindannyiunkban felmerül a kérdés, lehetek-e kiváló munkaerő a cégem számára és mindeközben nagyszerű családanya egyaránt?

Íme 7 tipp, hogy mire érdemes figyelni, ha szülés után újra munkába állunk.

1. Ne kritizáld önmagad

Teljesen természetes, hogy minden szülőnek vannak kételyei a munkába visszatérés tekintetében. A reggeli elkészítése, a gyermek bölcsődébe, óvodába hordása, a munkába járás plusz időt és komoly logisztikai folyamatokat igényel. Először vagyunk távol a gyermekünktől egész nap. Ilyenkor a legnagyobb kihívás a bennünk felmerülő hatalmas bűntudat leküzdése. De ne aggódjunk, a gyermekünk szakemberek között van a lehető legjobb helyen. Saját magunk megnyugtatására a nap folyamán érdeklődhetünk a gyermek felől, de ne hívogassuk őket semmiképpen sem félóránként. Koncentráljunk a munkánkra és küzdjük le a bűntudatot!

2. Fokozatosan térj vissza a megszokott munkádhoz

Mindenki szeretné azonnal a maximumot kihozni magából, de ügyelj a fokozatosságra. A nagy megterhelés nem a legjobb döntés, hiszen a szülői léttel járó felelősségek is nehezítik a mindennapjaid. Próbálj meg először részmunkaidőben, vagy rövidített heti beosztásban dolgozni. Egyeztess a feletteseddel! Ne aggódj, meg fogja érteni, hiszen nem te vagy az első, aki szülés után tér vissza a munkájába.

ÉRDEKES: Munkavállalás anyaként

3. Vedd számításba, hogy fáradt leszel

Ismerd meg a határaidat és tudj tervezni velük. Légy tudatos. Készíts egy menetrendet a legfontosabb elintéznivalókról, hívásokról, tárgyalásokról. Próbáld akkora ütemezni őket, amikor ki tudod hozni magadból a maximumot!

4. Hagyd a munkát az irodában

Napjainkban hajlamosak vagyunk rá, sőt sok helyen elvárás, hogy otthon is ellenőrizzük leveleinket, válaszoljunk a telefonhívásokra. Ráadásul  egy gyerekkel az öledben ez is nehezebbé válik, hiszen te sem tudsz koncentrálni és a gyermek sem örül, ha a játék helyett dolgozol. Az irodában sokkal hatékonyabban tudsz dolgozni! Ha kicsúszol az időből maradj egy kicsit tovább, de mindenképpen hagyd a munkát az irodában, hogy esténként kellemes időtöltést tudj tervezni a családoddal!

5. Mindig tervezz előre

A teendők gördülékeny elvégzéséhez szükséges azok előre időzítése, mindig tervezz előre. Vasárnap délután tervezd meg a következő heted, a munkával kapcsolatos teendőket és az otthoni feladatokat egyaránt. Így a szabadidőt praktikusan használhatod ki, valamint a tervezés csökkenti a stresszt.

6. Konzultálj a munkatársaiddal

A kollégáid, akár új helyen dolgozol, akár a régi társaságban mindenképpen gazdag tapasztalattal rendelkeznek, így kérj tőlük tanácsot bátran! Kérdezd őket munkai feladatokkal kapcsolatban, de akár szülői tanácsokat és időbeosztási tippeket is megvitathattok.

7. Szakíts időt magadra

Mivel a remek munkaerő és a kiváló szülőszerep fárasztó, szánj minden héten magadra pár órát. Ebben az időben csináld azt, amit szeretsz, ami teljes mértékben kikapcsol. Légy egyedül, kapcsolj ki, töltődj fel!

Minden változás kihívásokkal jár, a legfontosabb, hogy légy magabiztos és találd meg az egyensúlyt a munka, az idő és a család között.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.