Dolgozz álmaid munkáltatójánál

by | jan 19, 2015 | Karriertanácsok

felhőn ülő dolgozó nőÁlláskeresőként előbb keresünk rá egyes pozíciókra, mintsem megnéznénk azokat a cégeket, amelyek szimpatikusak, van-e üresedés releváns munkakörben.

Mi van azonban akkor, ha annyira megtetszik nekünk egy vállalat, hogy gyakorlatilag majdhogynem bármit megtennénk csak azért, hogy bekerülhessünk?

Talán mindig is tetszett nekünk, mert érdekes és innovatív, vagy mert magunkénak véljük a vállalati kultúrát. Az is előfordulhat, hogy jó referencia lenne karrierünk elindításában. Néha pedig az is hajthat bennünket egy helyre, hogy az ismerőseink ott dolgoznak, akikkel szívesen lennénk munkatársak.

Bármi legyen is azonban az okunk, bekerülni álmaink munkahelyére, vagy megszerezni egy szuper pozíciót mindig kihívással jár. Azonban ha elkötelezettek vagyunk, van néhány mód, amellyel megtudjuk növelni az esélyeinket.

Pontosan határozzuk meg, miért akarunk ott dolgozni

Nem elég csak ábrándozni és elgondolni, hogy egy bizonyos vállalatnál szívesen dolgoznánk, tudnunk is kell az okokat, meg kell tudnunk magyarázni. Sok munkahely nem annyira jó, mint amilyennek elsőre tűnik. Végezzünk kutatómunkát, keressünk rá a cégre és érdeklődjünk ismerősöktől, hogy teljesen megbizonyosodhassunk róla, valóban helytállóak az elképzeléseink. Amennyiben van kapcsolatunk ottani dolgozókkal, akkor beszélgessünk velük, tudjuk meg milyen ott dolgozni, milyen a vállalati kultúra, mik a cég értékei, milyen a munka-magánélet egyensúly, stb.

ÉRDEKES: Hogyan és kitől kérjünk ajánlást?

Házi feladat

Amint megbizonyosodtunk róla, hogy valóban az a cég az, ahol dogozni szeretnénk, akkor gyűjtsük össze a lehető legtöbb információt. Olvassunk híreket, tudjuk meg a vállalat célcsoportját, milyen rétegnek reklámoznak, kiknek szeretnének eladni, mi a stratégiájuk, kik a partnereik, stb.
Miért? Egyrészről a tájékozottságunk lenyűgözheti majd az interjúztatónkat, másrészről pedig a sok információ segíthet megérteni milyen emberre van szükségük egy új felvétel során.

Kapcsolatok feltérképezése

A legjobb módja a bekerülésnek, ha felvesszük a kapcsolatot egy olyan emberrel, aki már a cégnél dolgozik, vagy ismer olyat. Tőle tudunk majd kérni információt arról, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy bekerülhessünk, milyen kiválasztási folyamat van a vállalatnál.  Ha sikerül elérnünk, hogy a kapcsolatunk – aki jól ismer bennünket – adjon egy ajánlást rólunk, akkor lehetőségünk nyílhat egy személyes egyeztetésre, ahol nagyobb eséllyel tudunk pozitív benyomást kelteni, mint egy elektronikus üzenettel, vagy telefonos egyeztetéssel.

Kapcsolatfelvétel a HR-essel

Noha ugyan nehéz feladat a HR-eseket megtalálni, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy direktbe a személyzeti dolgozóval vehessük fel a kapcsolatot. Amennyiben van kapcsolatunk a céghez, akkor kérjünk tőle egy HR-es kontaktot. Ha sikerül ezt elérnünk, akkor próbáljuk meg őket egy személyes beszélgetésre invitálni, mivel nagyon szeretnénk a vállalathoz bekerülni.

Még üresedés előtt mutassunk érdeklődést

Még egy ok amiért érdemes kapcsolatot kialakítani a cégnél lévő HR-essel, hogy már azelőtt érdeklődést tudunk mutatni, mielőtt megüresedne egy pozíció. Ezáltal növeljük az esélyeinket a bekerülésre még azelőtt, hogy egyáltalán meghirdetnék azt.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.