Ebben még fejlődnöd kell!

by | máj 28, 2015 | Karriertanácsok

Ebben-meg-fejlodnod-kell_150x150Biztos vagy benne? Ha fejleszted azt, ami nem megy, akkor sikeresebb leszel?

Ezt a stratégiát sok esetben érdemes kétségekkel kezelni. Van pár olyan tudásanyag, amit szakterülettől függetlenül mindenkinek meg kell szerezni, pl. magabiztos idegennyelvtudás, még akkor is, ha nehezen tanulsz nyelvet, alapfokú jogi ismeretek, a saját érdekedben, elsősegélynyújtás, még akkor is, ha egyébként távol áll tőled az egészségügy. Egyes pozíciókban azonban olyan készségek kellenek, amik megszerzése nélkül bárhol máshol lehet minőségi munkát végezni, sikereket elérni. Nem baj, ha nincs tehetséged néhány területhez, hiszen sok máshoz biztosan van.

Ezért hibás az a stratégia, ami szerint kétségbeesetten próbál megszerezni olyan készségeket drága tanfolyamokon, kurzusokon valaki, ami nem való neki. Amennyiben valaki a gyenge készségeit szeretné tökéletesre csiszolni, sok kudarcot fog átélni, sok energiával és időbefektetéssel – és nem lesz tökéletes sosem. De mi lesz közben a sikerélménnyel, a lelkesedéssel, ami mindenkit motivál? Elveszik az is. Mi lesz a készségeivel, amik egyébként kiemelkedővé, jó munkavállalóvá teszik? Elhomályosulnak, mert görcsösen a hiányzó készségek megszerzésére koncentrált.

A sikeres stratégia a készségfejlesztésben az, ha a gyenge készségeket csak a nélkülözhetetlen szintig, esetleg a korlátainkig fejlesztjük, és ezen a szinten tartjuk (Pl. jó ha megtanulsz úszni, de ne törekedj arra, hogy olimpiai időket ússz). Egy kézügyességben gyengébb embernek lehet más, nagyon fontos és hasznos készsége, pl. kitűnő rendszerszemlélete, problémamegoldó képessége, így nem érdemes azon bánkódnia, hogy sosem lesz belőle szobrászművész. Amikben jók vagyunk, abban viszont váljunk még jobbá – tréningekkel, olvasással, bármivel, amivel/amiben az adott készség fejleszthető.

Hogyan határozzuk meg önfejlesztési stratégiánkat?

Fel kell mérni mik az erősségeink, és ezekkel az erősségekkel milyen lehetőségeink vannak. Ezután azt kell felmérni, mi kell ahhoz, hogy a lehetőségeinket kiaknázzuk, és ebben mik akadályoznak (biztos, hogy a készségbeli hiányosságaink?). Most lehet hozzáfogni ahhoz, hogy a készségeink fejlesztését megtervezzük, és azt is, hogy mit akarunk elérni ezekkel a készségekkel.

Legyen B terv!

Vannak helyzetek, mikor mindent szépen megterveztünk, és valamilyen változás (pl. gazdasági környezet) ellehetetleníti az elképzeléseinket. Ezért fontos, hogy többféle terv, többféle lehetőség legyen a szemünk előtt. Ha pontosan tudjuk, hogy mely készségeink milyen állások betöltésére tesz alkalmassá bennünket, akkor az ahhoz kapcsolódó rokon területeket is érdemes számításba venni.

Hogyan tájékozódj a lehetőségeidről?

Már tudod, mik azok a készségeid, amik már most is jók, de még fejleszteni fogod. Nézz körül állásportálok álláshirdetései között, milyen állásoknál kérik ezeket a készségeket? Mit kérnek még? Azokkal hogyan állsz? Érdemes fejleszteni? Ha nem, keress más területet magadnak, amit megcélozhatsz. Csakis az erősségeidre építs, mert a gyengeségeid fejlesztgetés révén sem lesznek erősségeid sosem.

Ne kételkedj magadban!

Ha a fenti tervezést végigcsináltad, rádöbbentél, hogy mennyi hiányosságod van, mennyi mindent nem tudsz. Ne ess kétségbe emiatt! Ezzel minden egyes ember így van, ez a természetes. Nincs olyan ember, aki mindenben tehetséges, mindenben naprakész tudással rendelkezik. A sikeresség kulcsa az, hogy a meglévő készségeiket felismerték-e, tudják-e, mire lehet használni.

ÉRDEKES: Milyen készségeket látnak szívesen a munkáltatók?

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.