Hogyan kezeljük a rossz főnököt?

by | okt 13, 2015 | Karriertanácsok

hogyan kezeljuk a rossz fonokot_150x150Természetesen egy vezetőnek kiemelkedő tulajdonságokkal kell bírni, néha azonban úgy tűnik, mintha felettesünk csupán csak rossz jellemvonássokkal rendelkezne. A rossz vezetés gyakori oka a munkavállalók elégedetlenségének, a munkahelyváltásnak. Bármennyire is szereted a munkahelyed, könnyen az ellenkezőjére fordulhat egy rossz főnök – beosztott viszonytól. Egy rossz vezető negatívan hat az ember karrierjére és a termelés hatékonysága is csökken.

Nézzük, mit tehetünk ennek elkerülése érdekében:

1.       Képzeld magad a helyébe

Próbáld meg az ő szemszögéből vizsgálni a dolgokat. Gondold végig, milyen szerepe van a cégnél, mennyire felelősségteljes a munkaköre, milyen nehézségek hárulnak rá. Kitűzött célok felé irányítani egy csapatot, döntéseket hozni egy projekt magvalósításakor nagyon nagy nyomást jelent. Képzeld magad a helyébe! Te helyt tudnál állni? Ha megérted, ha látod mennyi és milyen jellegű kihívásokkal kell szembe néznie, talán könnyebben elfogadod a magas elvárásait és jobban tudod tolerálni a viselkedését.

 2.       Beszélj a problémákról

Beosztottként nehezen hívjuk fel a figyelmet a főnök rossz viselkedésére, pedig valahogy érdemes lenne szavakba öntened a kifogásokat. Ugyanis az idő múlásával romlik a munkahelyi morál, csökken a hatékonyság is. Ha bánt valami a munkával kapcsolatban, főleg ha úgy érzed, befolyásolja a munkateljesítményed is a legjobb döntés, ha beszélsz róla. Vitasd meg vele négyszemközt, udvariasan a gondjaidat.

ÉRDEKES:  Hogyan építsük fel önéletrajzunkat karrierünk különböző szakaszaiban?

 3.       Ne panaszkodj a munkatársaknak

A munkahelyi problémákról, felháborodásunkról hajlamosak vagyunk a kollégákkal pletykálkodni. De bármennyire is mérgesek vagyunk, ne mondjuk olyat, amit a főnöknek nem mondanánk. Ahogy már említettem beszélj a problémáidról, mindig jobb, ha tőled hallja a véleményed. A felettesed biztosan nagyra értékeli majd az őszinteséged.

 4.       Ne hagyd, hogy befolyásolja a hozzáállásodat

A lehető legrosszabb dolog, ha a főnököd negatív viselkedése befolyásolja a saját hozzáállásod a munkához. Ne engedd, hogy csökkenjen a teljesítményed. Összpontosíts továbbra is a legjobb elérésére és maradj pozitív mindenki felé.

blog_reklam

 5.       Vess egy pillantást magadra

Te minden tőled telhetőt megteszel? A feladatod a lehető legjobb tudásod szerint végzed el? Becsületes dolgozónak tartod magad vagy inkább lógósnak? Lehet, hogy a főnököd nem is olyan rossz főnök, csak túl szigorú vagy hozzá, esetleg egyszer volt egy kellemetlen húzása, és azóta nem tudsz megbocsátani neki. Mielőtt a főnököt hibáztatod mindenért, vess egy pillantást a saját viselkedésedre is.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.