Hogyan válasszunk önéletrajz-sablont?

by | ápr 10, 2015 | Karriertanácsok

cv mintaSzerte az interneten szó szerint ezernyi önéletrajz-sablon található, így az önéletrajzírás első lépése könnyűnek tűnik.

Sok álláskereső már itt hibázik: kiválaszt egy sablont, ami neki tetszik, pedig az önéletrajzot a leendő toborzóknak, közvetítőknek és munkáltatóknak írja, nem magának.

Tehát, az ő elvárásaik alapján kell önéletrajz-sablont választani, nem a saját ízlésedre hagyatkozva. Ha az álláshirdetésben megadtak önéletrajzra vonatkozó követelményeket (pl. Europass önéletrajzot kérnek, pdf-ben vagy .doc formátumban kérik), akkor azt mindenképpen teljesíteni kell. Sajnos, ilyen követelményt ritkán jeleznek álláshirdetésben, pedig hasznos lenne.

Általában elmondható, hogy az egyszerű, jól átlátható, jól szerkesztett önéletrajz fogja meghozni a sikert, képes, grafikai elemekkel készült önéletrajzok csak bizonyos szakterületeken hoznak eredményt. A jól olvashatóság egyik legfőbb feltétele a megfelelő betűtípus. Egyszerű, nyomtatásban és képernyőn is jól olvasható típus tartalmazzon, megfelelő betűmérettel, színnel (fekete, esetleg sötétkék, semmiképpen sem szürkék, vagy más világos, rosszul látható színek). Betűtípusonként változóan általában 10-12 pontos legyen a szöveg, ennél nagyobbak a fejezetcímek. Az átláthatóság, jól olvashatóság követelményeit könnyű egy-egy sablonnál felmérni: töltsük le, és egy teljes képernyős nézetben az egész lapot lássuk egyben. Ha a címsorok még ilyen kis méretben is felismerhetők, ha a szövegelhelyezés mutat egyfajta rendszert, szervezettséget, akkor a sablon megfelel ennek a kritériumnak. De önmagában ettől még nem lesz jó egy sablon!

A sablonnak az önéletrajzod tartalmához is igazodnia kell. Egy szellős, széles bal margót tartalmazó, kevés szövegezést engedő sablon megfelelő lehet egy pályakezdőnek, aki még nem tud sokéves tapasztalatról írni, több munkahelyet felsorolni. Egyoldalas önéletrajzok valók fizikai munkákra, maximum két oldalasra érdemes szerkeszteni egy többéves tapasztalattal rendelkező álláskereső önéletrajzát, benne felsorolva a releváns szakmai tapasztalatokat, tanulmányokat.

Táblázatos szerkesztésű önéletrajzzal általában sok probléma van: szerkeszteni is nehéz, és az álláskereső oldalakra feltöltve sok esetben „szétesnek”, az álláskereső portálokon működtetett keresőrobotok is nehézkesen találnak meg benne minden fontos információt emiatt. Sajnos az egyik sokat használt és szakmai körökben elfogadott formátum, a Europass emiatt gyakorlatilag nem használható.

A vázlatpontos, vízszintes vonalakkal tagolt önéletrajzok sok lehetőséget kínálnak: kevesebb mondanivalót szellősen el lehet helyezni benne, de nagyobb mennyiségű szövegnek is jó áttekinthetőséget biztosít. Érdemes igazodnia az olvasásunk szokásos irányához: fentről lefelé, balról jobbra olvasunk, emiatt, amit bal oldalra helyezünk és ami a lap felső harmadába kerül, az több figyelmet kap az olvasótól. Ezért nem érdemes látványos fejléccel, vagy az álláskeresés szempontjából kevésbé érdekes adatokkal feltölteni ezt a részt. Például születési adatok, vagy állampolgárság, családi állapot inkább az önéletrajz végére, az „Egyéb információk” rovatába kerüljön, ha egyáltalán szükségesek ezek – bár többnyire nem szükségesek.

Fényképes önéletrajz sablont érdemes választani, a magyarországi álláskereső tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeknek jobb a hatékonysága. A fénykép arcot ad a mondanivalóhoz, egyedivé teszi az önéletrajzot – kevesebb tartalom esetén nagy előnye az is, hogy foglalja a helyet a lapon, többnek látszik a tartalom.

Ha egy álláshirdetés magyar és idegennyelvű önéletrajzot is kér, a kettőt azonos sablonba érdemes rendezni, de a tükörfordítástól óvakodni kell!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.