Kis cégtől multiba

by | aug 17, 2015 | Karriertanácsok

A-mindig-sikeres-alkalmazott-jellemzoi_150x150A karrierváltás egyik fordulópontja amikor családi vállalkozásból, vagy kis cégből szeretne pár év gyakorlattal továbblépni az álláskereső, nagy szervezetbe, multinacionális céghez jelentkezve.

Az ilyen álláskeresésnek stratégiában is, önéletrajzírásban is vannak speciális lépései, amiket érdemes betartani a hamarabb érkező siker reményében.

Önéletrajz írása

Az önéletrajz legfontosabb mondanivalója ilyenkor az a két dolog, ami a multicégek összes pozíciójánál egyformán fontos: az elvárt idegennyelv alapos ismerete, beszédben és írásban is, valamint a folyamatok, szabályok pontos ismerete és betartása.

ÉRDEKES: A nagy váltás: közszférából versenyszférába

Tehát, az önéletrajzban a szakmai munkatapasztalatokat olyan módon kell megírni, hogy ez a két tényező világosan kitűnjön belőle: szabályozott munkafolyamatok mentén dolgozni kis cégben is lehet, még akkor is, ha a jelentkező ott maga alkotta a folyamatokat a munkájához. A lényeg a kiszámítható munkavégzés. Az idegennyelv ismerete fontos, ha kis cégnél nem volt lehetősége napi szinten használni, akkor is mutassa meg az önéletrajzában az álláskereső, hogy nem okoz problémát neki a nyelvhasználat. Ha a napi munkájában nem is használta, pl. Linkedin szakmai csoportokban idegennyelvű beszélgetésekben vett részt, vagy épp szakmai hírleveleket olvas idegennyelven, ezt is be kell írni az önéletrajzba.

blog_reklam

E két tényező – a nyelvtudás és a folyamatok hatékony alkalmazása – mellett a következő fontos mondanivaló a motiváció. Miért akar multiban dolgozni? Például az idegennyelv napi használatának lehetősége jó indok lehet. De láthat benne fejlődési, tanulási lehetőséget is. Az önéletrajz „karriercélok” rovatában ezt 4-5 sorban érdemes kifejteni, motivációs levélben még ennél is részletesebben.

Mit ne írjon?

Az egyik legfontosabb indok, hogy a multicégben magasabb fizetést ajánlanak hasonló munkakörért. Ez a motiváció érthető, mégsem szabad beírni álláspályázati anyagokba. Azért nem, mert a munkáltató azt keresi, neki miért lenne jó alkalmazni az adott jelentkezőt. A jelentkező szakmai elképzelései, eddigi tapasztalatai, kapcsolatrendszere, piacismerete stb. alapján fogja megítélni az alkalmasságot. Az, hogy a jelentkező a mostani kis cégében alulfizetettnek érzi magát, nem szakmai szempont. Ezt az érzést állásinterjún, bérigény megbeszélésekor érdemes megemlíteni, előbb nem. Mert addigra már az összes többi, a jelentkező mellett szóló szakmai érv ismert az adott multinacionális vállalat, mint leendő munkáltató számára is.

Álláskeresési stratégia

Multicégek általában rendelkeznek a honlapjukon karrier oldallal, vagy hasonló olyan oldallal, ahová önéletrajzot lehet feltölteni, még akkor is, ha épp nincs betöltendő pozíciójuk. Ilyen önéletrajzfeltöltéskor érdemes az önéletrajzban jelölni, milyen pozíciókban dolgoznál náluk szívesen. Tekintve, hogy nem konkrét állásra jelentkezel, többet is felsorolhatsz, ami szerinted szóbajöhet. Nem sima felsorolásként természetesen: meg kell indokolni, hogy az adott pozíciókra miért tartod magad alkalmasnak. 3-4 pozíciónál többet ne sorolj fel, mert ezzel is elég sok lehetőséget nyithatsz, ennél több már, „mindegy mi, csak legyen” hatást kelthet, és ezáltal inkább veszíthetsz a lehetőségeidből, semmint újakat nyerhetsz.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.