Mikor kérj fizetésemelést?

by | okt 5, 2015 | Karriertanácsok

mikor kerj fizetesmelest_ 150x150 Úgy érzed, hogy megérdemelnél egy magasabb fizetést, de nem mersz szólni? Ne várj a főnököd jóindulatára! Készülj fel arra, hogy érvelned kell. Itt van néhány tipp arra, hogy mikor és hogyan kérj fizetésemelést:

1. Legyél tisztában azzal, hogy mennyi az átlagfizetés a te szakterületeden!

A legelső lépés az információk beszerzése. Tudnod kell, hogy mennyit keresnek mások, akik a te szakterületeden dolgoznak, vagy nagyon hasonló munkát végeznek. Vedd számításba, hogy hány éve dolgozol az adott területen, tehát mennyi tapasztalatot gyűjtöttél, és hogy mennyi ideje dolgozol az adott munkáltatónál.

2. Legyél tisztában a munkáltató anyagi helyzetével!

Ha a munkáltatód jelenleg anyagi nehézségekkel küzd, akkor nem alkalmas az idő arra, hogy fizetésemelést kérj tőle! DE ettől függetlenül jelezheted felé, hogy te – a tapasztalatod és a szakértelmed miatt – több juttatást érdemelnél. Mint hűséges alkalmazott most kiállsz mellette a nehéz időkben, de ha a helyzet javul, akkor fontos, hogy ő is emlékezzen a te segítségedre és tárgyaljátok újra a béredet.

 ÉRDEKES:  Ön miért akar itt dolgozni? – Ezt válaszold erre az állásinterjú kérdésre!

3. Kérj időpontot!

Amikor az emelésről tárgyalsz, akkor a megbeszélés legyen formális és bizalmas. Kérj egy időpontot a főnöködtől és más ne hallja, hogy miről beszéltek. NE kérj emelést e-mailen, telefonon és ebéd közben a büfében.

4. Prezentáld az érveidet!

Az a helyzet, amikor fizetésemelést kérsz, nagyban hasonlít egy bértárgyalásra.
Amikor a munkáltatód megkérdezi, hogy miért adjon neki magasabb bért, nem válaszolhatod azt, hogy „mert megérdemlem”.
Prezentálnod kell az érveidet, vagyis, hogy miért jár neked több pénz. Ahhoz, hogy jól tudj érvelni, kell egy nagyon részletes lista arról, hogy mennyit keresnek általában az adott területeden, neked konkrétan milyen eredményeid voltak a cégnél, mennyi pénzt spóroltál, mennyi bevételt termeltél, hány sikeres projektet hoztál tető alá az elmúlt években. Ugye egyetlen jó vezető sem akarhatja, hogy egy ilyen szakember elmenjen a konkurenciához?

Szívesen váltanál, de nem tudod milyen lehetőségek vannak? Nézz szét naponta frissülő állásajánlataink között! >>

5. Döntsd el mi lesz akkor, ha nem kapsz emelést!

Készíts egy tervet mielőtt bemész a listáddal a főnöködhöz. Mi lesz akkor, ha nemet mond, és nem kapsz emelést, vagy kevesebbet kapsz, mint amire számítottál?  Felmondasz, vagy visszavonulsz, és egy későbbi időpontban újra megpróbálod? Például ha a teljesítményed miatt kaptál elutasító választ, akkor beszéljétek meg, hogy milyen eredményeket kell hoznod ahhoz, hogy emelést kapj, és egy későbbi időpontban – ha már hoztad a számokat – tárgyaljátok újra a kérdést. Ha más az ok, akkor arra is kérdezz rá, és tudd meg, hogy pontosan milyen elvárásokat kell teljesítened ahhoz, hogy magasabb bért kapj.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.