Milyen álláspályázatot írj, ha túlképzettnek tartanak?

by | máj 15, 2015 | Karriertanácsok

Milyen-allaspalyazatot-irj,-ha-tulkepzettnak-tartanak-150x150Sokszor akadálya a sikeres álláskeresésnek, hogy az álláskereső „túl sok” a feladatra. Van azonban néhány trükk az önéletrajzban, amivel el lehet érni, hogy a munkáltató mégiscsak megfontolja, hogy az adott álláskeresőt behívja állásinterjúra.

Onnantól a jelölt dolga meggyőzni a munkáltatót, ő a legjobb választás. Az önéletrajzot azzal a szemlélettel kell megírni, hogy a túlképzettekről szóló előítéleteket eloszlatjuk.

1. előítélet: „Ilyen végzettségekkel biztos sokat kér, nem tudunk annyit fizetni”

Ezt a legegyszerűbb tisztázni: fizetési igényt kell írni az álláspályázatba, ha kérik, ha nem. Ezzel a „túl drága” előítélet eloszlik, hiszen pontosan tudja a munkáltató, mennyibe kerülne ez a jelölt. Fontos, hogy a fizetési igényeidet az adott állásban szokásos mértékhez igazítsd, ne a végzettségeidhez.

2. előítélet: „Egy jobb állásért bármikor itthagyja a céget”

A lojalitás fontos, és ezt érdemes hangsúlyozni a motivációs levélben. Ha egy többdiplomás már több mint egy éve keres állást, megírhatja, hogy most a legfőbb motivációja egy hosszú távú munkahely találása. Írhat arról is, hogy előző munkahelyein is sokévig kitartott, mutassa, hogy ez fontos számára. Még egy lehetőség, hogy akár határozott idejű munkaszerződést is felajánlhat a jelölt, ha van olyan időszak, amire biztosan vállalni tudja ezt a munkát.

ÉRDEKES: 6 tipp frissen kinevezett vezetőknek

3. előítélet: „Okoskodni fog itt nekünk, nem fog beilleszkedni”

Az önéletrajzokba már többnyire írnak személyiségjegyeket magukról az álláskeresők, de ezeket sokszor nem támasztják alá. Aki segítőkész, tartja az ígéreteit, barátságos, szorgalmas, azt kedvelni fogják. Az ilyen tulajdonságokat érdemes érvekkel megerősíteni, pl. „barátságos és segítőkész embernek tartanak, fontosnak tartom, hogy a hozzám fordulóknak legjobb tudásom szerint segítsek, ha kérik”.

4. előítélet: „Ez neki nem elég jó munka”

A legtöbb szellemi munka jár olyan feladatokkal is, ami nem igényli az adott végzettséget, mégis meg kell csinálni. Pl. orvosok is adminisztrálnak, menedzserek is írnak nyilvántartásokat stb. Amikor az adott állásra jelentkezve a napi feladataidról írsz, legyenek benne azok a „nemszeretem” feladatok is, amiket az álláshirdetés szerint is el kell végezni az épp megpályázott pozícióban.

5. előítélet: „Visszalépés lesz a karrierjében”

A munkáltatók szeretik ezt hozni magyarázatként, miért nem választják a túlképzett jelöltet. De ez inkább az elfedése valami más előítéletnek, leginkább a magas fizetési igény iránti aggodalomnak. A munkáltatóknak látniuk kell: a jelölt mérlegelt, mikor ezt az állást pályázta meg, és tudatában van annak, hogy ez nem az, amire a végzettségei alapján ideális lenne. De a karriernek a munkanélküliség jobban árt, mint egy alacsonyabb pozíció, így racionális döntés alacsonyabb pozíciót vállalni, még karrierszempontból is. A motivációs levélben szintén ki lehet ezt emelni: a stabilitás, a hosszú távú munkahely a legfontosabb most számodra.

Túl az előítéleteken, érdemes még pár aprósággal az önéletrajzot vonzóvá tenni akkor is, ha épp túlképzett vagy az állásra. Pl. ha referencialevelet csatolsz, akkor a referenciaszemély arról is írjon, hogy hosszútávú együttműködésetek volt, hogy bármilyen rádbízott munkát lelkiismeretesen elvégeztél stb. Ezzel is erősítve, hogy személyiségben és hozzáállásban alkalmas vagy, és a lojalitásod sem kétséges.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.