Mit árul el rólad az íróasztalod?

by | júl 16, 2015 | Karriertanácsok

Mit-arul-el-rolad-az-iroasztalod_150x150Rajongsz a virágokért vagy a bekeretezett fotókért? Szigorú és hivatalos a munkahelyi környezeted vagy telis tele van személyes tárgyakkal? Rend uralkodik vagy káosz?

Elismert pszichológusok egy olyan kutatáson dolgoztak, melynek célja az volt, hogy feltárja személyiségjellemzőinket az íróasztalunk segítségével. Vajon a rendetlenség tényleg a kreatív emberek sajátja, vagy inkább egyfajta ragaszkodás minden múltbeli élményünkhöz?

ÉRDEKES: A legjobb egészséges nassolnivalók, melyek elűzik a délutáni fáradságot

Egy irodába belépve első látásra az asztalok egyformának tűnnek, ám ha közelebbről megvizsgáljuk őket, nem igen találunk két hasonlóan elrendezett asztalt. A pszichológusok szerint az, hogy hol és mi áll az asztalunkon kifejezi azt, hogy mik a céljaink és legfontosabb mozgatórugóink az életben. Egy munkaadó számára fontos információk rejt az asztal – lássuk hát az alapvető jellemvonásokat.

  • Akinek az asztalán vagy az irodájában jól látható helyen vannak a diplomái, versenyeredményei akkor egyértelműen egy olyan személyiség, aki büszke elért eredményeire, és szereti megmutatni ezt az egész világnak. Mindig új ismeretekre és célokra törekszik az életben.
  • A magánjellegű, személyes tárgyak és fotók kihelyezése az asztalra arra utal, hogy az illető általában az érzelmei irányítják. A privát és hivatalos életben is inkább a kapcsolatai mozgatják, mint a racionalitás.
  • Azok. akiknek a háttérképe valamilyen egzotikus kép, például egy tengerparti strand, minden alkalmat megragadnak a kikapcsolódásra. Hedonista jellemüknek köszönhetően a szórakozás ad számukra megfelelő motivációt.
  • A személyes tárgyak teljes hiánya zárt, akár depresszióra is hajlamos személyiségre utal, akik talán még a mappákból is egyfajta barikádot építenek maguk körül, hogy a lehető legjobb védelmi rendszert építsék fel. Ők garantáltan nem pletykafészkek, ugyanakkor nem ritka, hogy harapófogóval kell belőlük valamilyen információt kicsikarni.
  • Igazi csapatmunkás, bőbeszédű, nyitott emberek, akik az asztalukat a személyiségük tükrözésére használják.
  • A rendezett, átlátható asztal összeszedett személyiségre utal. Akinek figyelme mindig egy dologra összpontosít és szeret mindent kézben tartani az életben. Kiváló munkaerő.
  • A spontánul elrendezett, valamint rendszeresen átrendezett asztal olyan emberre utal, aki egyszerre képes többfelé koncentrálni, gyorsa reagál és vált minden szituációban, kreatív és rugalmas.

A munkaadók számára az asztalok analizálása segít, hogy a legjobbat hozzák ki a kollégáikból azok saját személyiségéhez és beállítottságához alkalmazkodva.

blog_reklam