Munkajog: a munkaviszony jogellenes megszüntetése

by | júl 31, 2015 | Karriertanácsok

Ügyvéd nőTisztelt Jogsebész!

A következő volna a problémám: Dolgoztam egy cégnél, amely most kártérítést igényel tőlem (1 havi bérem – távolléti díj szerinti – bruttó összegét), amiért is megfogalmazásuk szerint “ráutaló magatartással” a munkaviszonyt “jogellenesen megszüntettem” a cégüknél. Ezen igényüknek az lehet az alapja, hogy az utolsó – valamivel kevesebb, mint – egy hónapban nem jártam be a munkahelyemre. Ennek részemről az volt az oka, hogy mivel a folyamatos zaklatást közvetlen feletteseim részéről, idegileg eléggé nehezen viseltem, így egy napot nem mentem be dolgozni, majd az utána következő napon, bementem ugyan, de – nem sikerülvén szót értenem feletteseimmel – a munka felvételét aznapra megtagadtam; minek után ők elvették a belépőkártyámat, ezzel lényegében megakadályozva, hogy a továbbiakban bejárhassak dolgozni.Amit én úgy értékeltem, hogy kirúgtak. (Igaz ilyesmiről egyáltalán nem adtak papírt, miként én sem arról hogy felmondanék.) Mindezek után, nekem milyen lehetőségeim lennének, jogi úton? (Amúgy a kért összeget, amit kérnek, ha akarnám se tudnám megfizetni, szóval az sajnos nekem nem opció.) Szíves válaszukat előre is köszönöm!

2014. 12. 06.

blog_reklam

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A 2012. évi I. törvény (Munka Törvénykönyve/Mt.) 84. § (1) bekezdésének szabálya szerint ha a munkavállaló jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyát, köteles olyan összegű távolléti díjat fizetni a munkáltatónak, mint amilyen összegű távolléti díjat ő kapna a felmondási idejére, ha a munkáltató mondta volna fel az ő munkaviszonyát. A kérdésében leírtakból arra következtetek, hogy a munkáltatója jogszerűen igényli Öntől a 30 napra kiszámítható távolléti díjat (egyébként az Mt. 84. § (3) bekezdése alapján még az ezt meghaladó kárát is jogosan igényelhetné, de ezt már bizonyítania volna szükséges). Talán azon lehetne vitatkozni, hogy a 2. napon, amikor a munkát megtagadta, ez a cselekménye munkavállalói azonnali hatályú felmondásnak minősül vagy sem? A kérdéséből nem derül ki, hogy az események mikor történtek, ezért azt sem tudom, hogy a cég, ahol Ön dolgozott, fordulhat-e még Bírósághoz arra hivatkozva, hogy Ön jogszerűtlenül szüntette meg a velük fennállott munkaviszonyát.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Volein István ügyvéd
Onlinejogsebesz.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.