Munkajog: járművek költsége

by | aug 19, 2015 | Karriertanácsok

Munkajog_gepjarmu_150x150Tisztelt Jogsebész!

A vállalat, ahol alkalmazásban vagyok, térít a NAV által meghatározott aktuális havi tarifa szerint költséget a gépjármű munkába való használatra, de állításuk szerint csak ha saját néven van az autó vagy pedig a házastársén. Kérdésem az, hogy tartós kölcsönbeadási szerződéssel a rendelkezésemre bocsátott és munkavégzésre használt gépjárműre a jogszabály szerint igényelhetek-e térítést? Köszönettel.

2014. 12. 20.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Az SZJA (1995. évi CXVII.) törvény 3. számú melléklete, a IV. A járművek költsége fejezetének  9. pontja szerint:

A magánszemély a saját tulajdonú gépjármű tulajdonjogát e törvény bizonylatmegőrzésre vonatkozó szabályainak betartásával a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvénnyel igazolja.

ÉRDEKES: Munkajog: gyesről való visszatérést követő felmondás

Azonban a munkáltató személygépkocsi-használat címén költségtérítést fizethet annak a munkavállalónak is, aki a hivatali feladatát nem saját tulajdonú, hanem bérelt vagy szívességi használatba kapott járművel látja el. Ilyenkor a kifizetett költségtérítés összege minden esetben a magánszemély bevételének számít. A nem saját tulajdonú személygépkocsi hivatali célú használata esetén ugyanis – a 3. számú melléklet II. 6. pontjában foglaltak miatt – nincs mód a költségek igazolás nélkül történő elszámolására.

A magánszemély a nem saját tulajdonú személygépkocsi hivatali célú használatára tekintettel kapott költségtérítés összegéig, az Szja. törvény 27. §-ának b) pontja alapján a 3. számú melléklet IV. 5. pontja szerint számolhatja el az üzemi célú használatra eső költségeket  [Szja-törvény. 27. § b) pont; 3. számú melléklet IV. 5. pont].

A vállalat vezetőinek döntése, és/vagy a vállalat belső szabályzata határozza meg elsősorban azt, hogy ki és milyen feltételekkel igényelhet munkavégzésre gépjármű használatot. Ebben az esetben az a fontos, hogy mindig a munkavégzés kezdetén engedélyeztetni kell a saját tulajdonú, vagy bérelt gépjárműnek az igénybevételét és ehhez kapcsolódóan a költségtérítést (jogcímek szerint: üzemanyag, fenntartás, útdíj, stb.), mert az elszámolás csak és kizárólag az engedélyezés szerint történhet. A munkába járás esetén célszerű megállapodásba foglalni a gépjármű használat feltételeit és ennek költségtérítését. Önálló tevékenység esetén is a szerződés feltételei között részletezni kell a saját (bérelt) jármű használat feltételeit és annak költségtérítését.

blog_reklam

A kérdését érintő részletes elszámolási feltételekről az adóhatóság 8. számú füzetében olvashat.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Balogh Endre igazságügyi adó–, járulék– és könyvszakértő
Onlinejogsebesz.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.