Munkajog: járművek költsége

by | aug 19, 2015 | Karriertanácsok

Munkajog_gepjarmu_150x150Tisztelt Jogsebész!

A vállalat, ahol alkalmazásban vagyok, térít a NAV által meghatározott aktuális havi tarifa szerint költséget a gépjármű munkába való használatra, de állításuk szerint csak ha saját néven van az autó vagy pedig a házastársén. Kérdésem az, hogy tartós kölcsönbeadási szerződéssel a rendelkezésemre bocsátott és munkavégzésre használt gépjárműre a jogszabály szerint igényelhetek-e térítést? Köszönettel.

2014. 12. 20.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Az SZJA (1995. évi CXVII.) törvény 3. számú melléklete, a IV. A járművek költsége fejezetének  9. pontja szerint:

A magánszemély a saját tulajdonú gépjármű tulajdonjogát e törvény bizonylatmegőrzésre vonatkozó szabályainak betartásával a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvénnyel igazolja.

ÉRDEKES: Munkajog: gyesről való visszatérést követő felmondás

Azonban a munkáltató személygépkocsi-használat címén költségtérítést fizethet annak a munkavállalónak is, aki a hivatali feladatát nem saját tulajdonú, hanem bérelt vagy szívességi használatba kapott járművel látja el. Ilyenkor a kifizetett költségtérítés összege minden esetben a magánszemély bevételének számít. A nem saját tulajdonú személygépkocsi hivatali célú használata esetén ugyanis – a 3. számú melléklet II. 6. pontjában foglaltak miatt – nincs mód a költségek igazolás nélkül történő elszámolására.

A magánszemély a nem saját tulajdonú személygépkocsi hivatali célú használatára tekintettel kapott költségtérítés összegéig, az Szja. törvény 27. §-ának b) pontja alapján a 3. számú melléklet IV. 5. pontja szerint számolhatja el az üzemi célú használatra eső költségeket  [Szja-törvény. 27. § b) pont; 3. számú melléklet IV. 5. pont].

A vállalat vezetőinek döntése, és/vagy a vállalat belső szabályzata határozza meg elsősorban azt, hogy ki és milyen feltételekkel igényelhet munkavégzésre gépjármű használatot. Ebben az esetben az a fontos, hogy mindig a munkavégzés kezdetén engedélyeztetni kell a saját tulajdonú, vagy bérelt gépjárműnek az igénybevételét és ehhez kapcsolódóan a költségtérítést (jogcímek szerint: üzemanyag, fenntartás, útdíj, stb.), mert az elszámolás csak és kizárólag az engedélyezés szerint történhet. A munkába járás esetén célszerű megállapodásba foglalni a gépjármű használat feltételeit és ennek költségtérítését. Önálló tevékenység esetén is a szerződés feltételei között részletezni kell a saját (bérelt) jármű használat feltételeit és annak költségtérítését.

blog_reklam

A kérdését érintő részletes elszámolási feltételekről az adóhatóság 8. számú füzetében olvashat.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Balogh Endre igazságügyi adó–, járulék– és könyvszakértő
Onlinejogsebesz.hu