Munkajog: megteheti-e a munkáltató, hogy bezár az irodába?

by | nov 25, 2015 | Karriertanácsok

Munkajog_bezartsag_150x150Tisztelt Jogsebész!

Megteheti-e a munkáltatóm, hogy bezár az irodába? Nem szó szerint, kulccsal értendő, hanem úgy, hogy megtiltja, hogy munkaidőmben elhagyjam a helyiséget, mondván, hogy a mosdó is itt található, nem mehetek sehova. Ez már több ízben is előfordult. Köszönöm szépen.

2015. 02. 15.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Munkaidőben a munkáltató által meghatározott helyen kell a munkát végezni. A munkavégzés helyét a munkaszerződésben kell meghatározni, ennek hiányában (ha a munkaszerződés nem rendelkezik a munkavégzés helyéről) is létrejön érvényesen a munkaszerződés, de munkahelynek azt a helyet kell tekinteni, ahol a munkavállaló a munkáját szokás szerint végzi. Erről a Munka Törvénykönyve (Mt.) 45. § (2) bekezdése rendelkezik. Ha a mosdó/wc is ott van, akkor Ön milyen okból akarja munkaidőben a helyét elhagyni, és hová szeretne menni? A kérdése alapján – amiből a munkavégzés részletes körülményei nem állapíthatóak meg – úgy látom, hogy a munkáltató intézkedése nem jogellenes.

ÉRDEKES: Munkajog: munkaszerződés módosítás 2.

A munkavégzés helyének egyoldalú meghatározása során a munkáltatót köti az Mt. 6. § (3) bekezdésében meghatározott méltányos eljárás követelménye. Ez a rendelkezés úgy szól, hogy: „a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés elve alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának” – értsd: a munkavégzés helyének – „meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat”.

Szívesen váltanál, de nem tudod milyen lehetőségek vannak? Nézz szét naponta frissülő állásajánlataink között! >>

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Volein István ügyvéd
Onlinejogsebesz.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.