Munkajog: munkaszerződés módosítás 2.

by | nov 20, 2015 | Karriertanácsok

Munkajog_munkaszerzodes2_150x150Tisztelt Jogsebész!

Munkajogi témában kérem a segítségüket. Egy vidéki gimnáziumban vagyok rendszergazda, már 6. éve. Munkakörömbe, a klasszikus számítástechnikai feladatokon kívül, minden olyan feladat beletartozik, amely kapcsolódik valamelyest az elektronikához, úgymint, média eszközök, irodatechnikai eszközök, hangtechnikai eszközök, felügyelete, kezelése. Utóbbiakkal minden iskolai rendezvény hangosítását én végzem.

Ez nem tartozik a rendszergazdai feladatok közé, a munkaszerződésemben és a munkaköri leírásomban sincs feltüntetve, de mikor az állást elvállaltam, tudomásul vettem, hogy amolyan „szokásjog” alapján, ez is az én feladatom lesz.

ÉRDEKES: Munkajog: munkabér levonás tartozás miatt

Egyik kérdésem, hogy jogában áll-e a munkáltatónak egyoldalúan megváltoztatni a munkaszerződésemet illetve a munkaköri leírásomat, belevéve azokat a munkákat is, amelyeket eddig önként elvégeztem? Másik kérdésem, hogy kötelezhet-e a munkáltatóm olyan rendezvényeken való hangosítási munkákra, amelyek nem tartoznak az iskola feladatkörébe, nem az iskola rendezi, de az iskola területén, az iskolától bérelt teremben és hangtechnikai eszközökkel történik, ráadásul többnyire hétvégi napokon? Például konferenciák, ünnepi rendezvények, stb.? Harmadik kérdésem, hogy kötelezhet-e a munkáltatóm olyan feladatok végzésére, amelyek a feladatkörömtől távol esnek, például: portaszolgálat, kertgondozás, stb.?

Tisztelettel.

2015. 01. 27.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A munkakörhöz tartozó feladatokat a munkaszerződés és/vagy a munkaköri leírás tartalmazza.
A munkáltatónak főszabályként nincsen joga egyoldalúan megváltoztatni az Ön munkaszerződését.
A munkaszerződés csak közös megegyezéssel módosítható (2012. évi I. törvény /Munka Törvénykönyve/Mt./ 58. § (1) bekezdése). A munkáltató egyoldalúan és csak ideiglenes jelleggel úgy módosíthatja a munkakört, hogy a munkavállalót más munkakörbe irányítja át az Mt. 53. § (1) bekezdése szerint: legfeljebb évente 44 munkanapra – ez praktikusan 2 hónap -, vagy 352 óra úgy, hogy a munkavállaló a ténylegesen ellátott munkakörre előírt alapbérre jogosult, egyidejűleg a munkaszerződése szerinti alapbérnél sem kaphat kevesebbet. Csak olyan, a munkaszerződéstől eltérő munkafeladat rendelhető el, amelynek ellátására a munkavállaló szakmai gyakorlata, egészségi állapota, végzettsége alapján alkalmas, emellett a feladat elvégzése nem okozhat neki aránytalan sérelmet (egészségi állapotára, képzettségére, beosztására, életkorára tekintettel), és emberi méltóságát sem sértheti. Ebből az következik, hogy kisebb sérelmet, ami nem aránytalan, okozhat.

Szívesen váltanál, de nem tudod milyen lehetőségek vannak? Nézz szét naponta frissülő állásajánlataink között! >>

A munkaköri leírást a munkáltató módosíthatja (meghatározhatja, milyen konkrét feladatokat kell az adott munkakört ellátó munkavállalónak elvégeznie), e körben az az általános szabály, hogy a munkaszerződés megkötésekori állapothoz képest (vagyis milyen tartalmú munkára a munkavállaló a munkáltatóhoz odaszegődött) nem változhat meg a tartalma alapvetően, teljes egészében. Ezt mindig egyedileg és alaposan vizsgálják vitás esetekben a Bíróságok.
Véleményem szerint a munkaköri leírás kiegészítése az iskolai rendezvények hangosítási feladataival „belefér” az egyoldalú munkáltatói intézkedések körébe, különös tekintettel arra, hogy ezt a feladatkört Ön már a munkaviszony létesítésekor – ahogyan írja – tudomásul vette.

A nem az iskolai feladatkörébe tartozó, nem az iskola által rendezett (szervezett), de az iskola területén, termeiben és az iskola eszközeivel tartott rendezvényekre Önt az iskola csak az előzőekben említett 44 munkanap/év vagy 352 óra/év mértékben kötelezheti, a megjelölt feltételekkel. Ha ez a munkavégzés a „hétvégi napokon”, azaz heti pihenőnapokon történik, akkor Ön jogosult az Mt. szerinti bérpótlékra. Ugyanez vonatkozik, a portaszolgálatra és a kertgondozásra is – azzal a megszorítással, hogy vizsgálni kell azt, hogy e munkakörök ellátására Ön alkalmas-e egészségi állapota alapján, és hogy okoz-e az Ön esetében e munkakörök ellátása aránytalan sérelmet képzettsége, munkaszerződés szerinti munkakörére (beosztására), életkorára vagy egészségi állapotára tekintettel? Ha Ön alkalmas és az aránytalan sérelem esete sem állapítható meg, akkor is csak előzetes tájékoztatás alapján, a törvényi mértékben és munkabérért lehetséges az Ön foglalkoztatása.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Volein István ügyvéd
Onlinejogsebesz.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.