Ne dolgozz mások helyett!

by | júl 31, 2015 | Karriertanácsok

ne dolgozz masok helyett_150x150

Veled is előfordult már, hogy azon kaptad magad, hogy a munkatársaid problémáit oldod meg? Talán még el is végezted helyettük a munkát, mondván, hogy így gyorsabb? Akkor még nem gondoltad, hogy ez az apró segítség hosszú távon mennyi hátrányt okozhat majd neked.

Nézzük melyek a lehetséges megoldások!

Ha folyamatosan te végzed el a munkát helyettük, akkor a kollégáid sosem fognak beletanulni abba, így az a te feladatod marad. Igazán nagylelkű dolog, hogy segítesz a munkatársaidnak, de egy idő után saját magunknak kell elvégezniük azt.

Megoldás: Ne végezz el semmilyen munkát a munkatársaid helyett!

Ne végezz el semmilyen munkát a munkatársaid helyett, hacsak nincs vészhelyzet! Segíts nekik elmagyarázni, gyakoroltasd be velük és csináltasd meg velük!

Ugyanez a helyzet a problémákkal is. Ha állandóan te találod meg a megoldást rájuk, akkor ők sosem fognak elgondolkozni a lehetséges kivitelezésen, így ez is örökre a te nyakadba marad.

ÉRDEKES: Tényezők, melyek megölik a produktivitást

Megoldás: Ne old meg a munkatársak problémáját!

Azért vannak abban a pozícióban, hogy ezeket a problémákat megoldják. Tiszteld meg őket azzal, hogy nem oldod meg a problémát, hanem megoldatod velük. Hidd el, a megfelelő ember, nagyon hálás lesz érte!

Mindezeknek jelentős pszichológiai ereje is van a kollégák számára. Ha helyettük végzed el a feladatokat, úgy fogják gondolni, hogy alkalmatlanok a pozíciójukra. Nagy az esély rá, hogy kedvtelenné vállnak és elvesztik a motivációjukat a munka felé.

blog_reklam

A fentiek figyelembe vételével megfigyelhető lesz, hogy kollégáid önállóan fognak tudni eredményeket elérni. Neked pedig rengeteg időd szabadul fel!

Te is sokszor dolgozol a munkatársak helyett? Oszd meg velünk tapasztalataidat!