Tippek nyilvánosság előtti rögtönzött beszédhez

by | szept 4, 2015 | Karriertanácsok

Tippek nyilvanossag elotti beszedhez_150x150Rengeteget olvashatsz róla az interneten, oktató könyvek tömkelege megtalálható, ám egy hirtelen szituációban sokszor még a leggyakorlottabb előadók is kudarcot vallanak. Manapság leginkább a rögtönzött, rövidebb beszédek jelentenek kihívást. Amikor egy projekt részvevőjeként vagy egy vállalkozás vezetőjeként hirtelen felkérnek, hogy tarts egy rövidebb, összefoglaló jellegű, ösztönző beszédet.

Összegyűjtöttünk néhány alapvető szempontot, melyek betartásával könnyebben kezelheted a nem várt szituációkat.

Felkészülés és próba

Ugyan rögtönzött előadásról beszélünk, de ha lehetőséged van rá, érdemes elpróbálni a beszédet. Valószínűleg van egy negyed órád arra, hogy átgondold a beszéd felépítését. A legjobb taktika, ha három-négy főbb vázlatpont mentén csoportosítod a mondanivalódat. És sokat javíthat a beszédeden, ha van időd mások előtt elpróbálni az előadást.

Személyes hangvétel

Célszerű az előadást valamilyen személyes tapasztalattal kezdened. Egy-két személyes hangvételű megjegyzés, ezek ugyanis felkeltik a figyelmet, ennél fogva sokkal könnyebb lesz kapcsolatba kerülni a közönséggel.

ÉRDEKES: A mindig sikeres alkalmazott vonásai

Az idő figyelése

Ez igazán nehéz feladat. Ne akarj félórányi mondanivalót összesűríteni, ha 5 perc áll a rendelkezésedre. Egy jól megtervezett és kiválóan előadott rövidke beszéd jobb eredményeket hozhat, mint egy hosszú, egyhangú szónoklat.

Bevezetés és összefoglalás

Használj úgynevezett mérföldköveket, vagyis az addigi mondandót összefoglaló vagy a továbbiakat bevezető kulcsmondatokat. Kezdjük a beszédet bemutatkozással és a téma felvezetésével, majd a következő szakasztól kezdve rátérhetünk a fentebb említett három főbb pontra. Lezárásként az előadás tartalmát ne feledjünk összefoglalni, illetve a felmerülő kérdésekre válaszolni.

Szívesen váltanál, de nem tudod milyen lehetőségek vannak? Nézz szét naponta frissülő állásajánlataink között! >>

Tehát összefoglalva: senki sem születik előadónak. Mindenki volt egyszer kezdő. Ám törvényszerű, hogy minél többet csinálod, annál jobb leszel. Folyamatos gyakorlással és tanulással egyre csökken az izgulás mértéke és könnyebben teljesíted majd a hasonló váratlan helyzeteket.

Sikeres és élvezetes előadásokat kívánunk!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.