10 dolog, amivel elronthatsz egy motivációs levelet

by | okt 12, 2015 | Önéletrajz és motivációs levél

10 dolog, amivel elronthatsz egy motivacios levelet_150x150

Minden tréningem előtt megkérem a résztvevőket, hogy küldjék el nekem a motivációs levelüket. Sajnos még mindig találkozom olyan hibákkal, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy negatív képet fessenek a pályázóról és ezáltal drasztikusan rontsák az esélyeit, de egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhetők lennének.

Melyek ezek?

1. Nyelvtani hibákat vétesz. A motivációs levél egyfajta bizonyíték arra, hogy odafigyelsz a részletekre, úgyhogy kapcsold be a helyesírás ellenőrzőt és legalább olvasd el a levelet még egyszer, mielőtt elküldöd.
2. Túl hosszú bekezdéseket írsz. Ha a bekezdések túl hosszúak, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem olvassák el, vagy átugorják a fontos részeket. Minden bekezdés 5-6 sort tartalmazzon és 3-4 mondatot.

3. Tévesen írod le a cég / kontakt személy nevét. Amikor egyszerre sok céghez jelentkezel, és tömeggyártásban írod a motivációs leveleket, előfordulhat, hogy nem figyelsz eléggé és tévesen írsz egy fontos nevet. Szerinted a másik oldalon mit fognak ezek után gondolni rólad, mennyire tartanak majd alkalmasnak jelöltnek?

ÉRDEKES: Mi motiválja önt? – Ezt válaszold erre az állásinterjú kérdésre!

4. Valótlanságot állítasz. Más szóval hazudsz. A tények ellenőrizhetők, az interjún pedig nagyon kellemetlen, ha kiderül, hogy hamis adatokat írtál.

5. Bérigényt írsz. Ha erre nem kérnek a kiírásban, akkor ne írj bérigényt a leveledbe. Könnyen úgy tűnhet, hogy téged egyedül a pénz motivál. Az anyagiakról majd egyeztetsz a bértárgyaláson.

6. Negatív megjegyzés teszel az előző munkáltatódra. Se szóban, se írásban ne szidd a korábbi cégedet/főnöködet. Felmerülhet, hogy majd hasonló megjegyzéseket teszel az új vezetőidről is, ha esetleg felvesznek.

7. Irreleváns információkat írsz. Minden olyan sor és mondat, ami nem azt támasztja alá, hogy te mit tudnál nyújtani a cégnek, az felesleges! Jó dolog, ha a szabadidődben színházba jársz, de – ha nem egy kulturális intézménybe jelentkezel – hagyd ki a levélből.

8. Mentegetőzöl. Ha arról írsz, hogy miért hagytál ott egy korábbi állást, soha ne tűnjön úgy, hogy mentegetőzöl. Teljesen felesleges, hogy ráirányítsd a figyelmet a karriered egy kevésbe sikeres állomására.

blog_reklam

9. Leírod, hogy mit akarsz. Ne írj arról, hogy te mit akarsz a munkától, vagy a cégtől! Csak arról írj, hogy te mit tudsz nyújtani!

10. Ugródeszkaként akarod használni a pozíciót. A munkáltatók motivált és eltökélt embereket keresnek. Ha a leveledből az derül ki, hogy csak 1-2 évig akarsz a cégnél dolgozni, hogy tapasztalatot szerezz, és utána például külföldön akarod folytatni a karriered, akkor el is felejtheted az interjút.

Ne feledd: a motivációs levél egyetlen célja, hogy behívjanak általa az állásinterjúra. Minden olyan információ a levélben, ami nem segíti elő ennek a célnak az elérését, az hátráltat és akadályoz!

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.