Milyen készségeket keresnek a munkáltatók az állásra pályázókban?

by | nov 30, 2015 | Önéletrajz és motivációs levél

Milyen-keszsegeket-latnak-szivesen_150x150A pályázók temérdek időt töltenek azzal, hogy jól felkészüljenek és tökéletes válaszokat adjanak az állásinterjún felmerülő kérdésekre.

A felkészülés valóban fontos, de tegyünk egy lépést hátra. Vegyük sorra, hogy melyik az az 5 készség, amit minden munkáltató meg akar találni a pályázókban:

1. Kompetencia

Minden munkáltató olyan alkalmazottakat keres, akik jól értenek a saját szakmájukhoz. Ha pedig találtak ilyet, akkor – a statisztikák szerint – mindent megtesznek azért, hogy megtartsák az illetőt. A kompetencia kifejlesztése nem olyan bonyolult! Olvass minél több szakirodalmat, vagy – ami még jobb – te magad is írhatsz, például elkezdhetsz egy ingyenes blogot. Járj képzésekre, konferenciákra, workshopokra. Ismerkedj meg a szakma krémjével. Ha pedig ezen már mind túl vagy, akkor bátran beszélj erről az állásinterjún.

ÉRDEKES: 5 tabu, amiről soha ne beszélj az állásinterjún!

2. Problémamegoldó készség

Minden egyes szakmában vannak váratlan helyzetek és rendkívüli események. Nagy kincs az olyan munkaerő, aki már volt ilyen cipőben és pontosan tudja, mit kell tenni, kit kell felhívni, egyszóval hogyan kell a szituációt kezelni. De még nagyobb kincs egy olyan munkaerő, aki nem blokkol le akkor sem, ha számára ismeretlen nehézséggel találkozik. Ha te ilyen ember vagy, akkor feltétlenül beszélj erről az interjún, ha nem, akkor dolgozz azon, hogy ilyenné válj!

3. Kreativitás

Számtalan pályázó írja bele az életrajzába, vagy említi az interjún, hogy rendelkezik a kreativitás képességével. A valóságban azonban csak a töredékük tud konkrét példákat említeni, mikor erre kérik. Talán neked is van egy történeted arról, hogyan változtattál egy eljáráson, egy termék csomagolásán, vagy marketingjén, vagy hogyan csökkentetted a bürokráciát, és növelted a hatékonyságot. Ezek mind-mind ékes bizonyítékai a kreatív énednek.

4. Megbízhatóság

Voltál már olyan helyzetben, hogy valaki ajánlott neked egy nagyszerű szakembert – mondjuk egy vízvezeték szerelőt -, akivel időpontot egyeztettél, és akire aztán órákat vártál hiába? Én sajnos igen.

Sok olyan embert ismerek, akik felkészült szakértők, kreatívak és jól oldanak meg váratlan helyzeteket, csak éppen hangulatfüggők, és ezért nem mindig lehet rájuk számítani. Idővel az ilyen emberekről – a sok jó tulajdonságuk ellenére – lemondunk, és lecseréljük őket olyanokkal, akik talán kevésbé profik, de megbízhatóak! Az állásinterjún ezért derüljön ki rólad, hogy télen-nyáron, hóban-fagyban lehet rád számítani.

5. Alkalmazkodó készség

Nagyon szeretek zenét hallhatni. Jól emlékszem, általános iskolás koromban a kedvenc zeneszámaim kazettákon voltak, gimnazista koromban CD-n, egyetemista koromban MP3 lejátszón, most pedig a telefonomon vannak. Ugyanez a helyzet a munkahelyeken. Gyakorlatilag semmit sem csinálunk úgy, mint 5-10 éve, és folyamatosan érkeznek az új technológiák és eljárások. A világ fejlődik, és teljesen mindegy hogy te hány éves vagy. Tisztában kell lenned az eljárásokkal és tudnod kell kezelni a megfelelő programokat. Az állásinterjún azt is bizonyítanod kell, hogy hajlandó vagy tanulni és a világgal együtt változni.

Ne feledd: Dolgozz ezen az 5 készségen a személyes fejlődésed érdekében, az interjún pedig konkrét példákkal bizonyítsd, hogy rendelkezel velük.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.