A baj nem jár egyedül egy álláskeresőnél sem

by | szept 15, 2016 | Álláskeresési tippek

problémaAz álláskeresés egyértelműen plusz stresszforrás, de ha mellette más bajok is vannak – hosszú ideje fennállók, épp kezelhetők, de nem megoldhatók – az álláskereső önbizalma olyan szinten roppan meg, hogy a sok problémából egyet sem tud hatékonyan megoldani. Pl. az álláskeresést sem.

Segítőként tapasztalatom, hogy ha egy problémát elkezdünk szisztematikusan megoldani az álláskeresővel, ez a tény önmagában segít a többi probléma kezelésében. Erőt ad, hogy látsz kiutat, lehetőségeket. Különösen igaz ez az álláskeresésre, tehát bármilyen problémád van, amellett állást keresni lehet és kell is. Valójában az álláskeresés az egyetlen olyan probléma, amire általános érvényű megoldások léteznek, „csak” használni kell őket. Mivel ez egy napi tevékenység, nemcsak stresszt jelent, de pozitív erőt is. Folyamatosan látsz új álláshirdetéseket, van hová pályázni, le lehet zárni pályázatokat, ha nemet mondtak, lehet rendszerezni a folyamatban lévőket, lehet új lehetőségeket nyitni.

Amit nem lehet megoldani

A gyász az egyetlen olyan érzelem, amit nem lehet „megoldani”, siettetni sem szabad. Esetleg pszichológus szakember segíthet feldolgozni a veszteséget. Ha így kell állást keresni, akkor az írásbeli kommunikációval nincs probléma, de értelemszerűen nem egy trillázó, mosolygó jelölt fog állásinterjúra érkezni. Valamikor az állásinterjú alatt, megfelelő alkalommal érdemes megemlíteni ezt. Így az interjúztató pontosan fogja tudni, hogy mi okozza a komor hangulatot, és hogy ez valószínűleg idővel változni fog.

ÉRDEKES: Hogyan kezeljük az állásinterjúval járó stresszt?

Amikért folyamatosan tenni kell

Beteg idős családtag ellátása, esetleg tartósan beteg gyermek, vagy akár a saját krónikus betegséged olyan probléma, amit folyamatosan kezelni kell, együtt kell élni vele. Ilyenkor érdemes segítséget kérni! Bármi is a problémád, nem vagy egyedül, internetes csoportok, alapítványok, szervezetek specializálódnak egyes problémákra, és tudnak segíteni, enyhíteni a helyzeteden. Ha vallásos vagy, vallási közösségekben is találhatsz lelki támaszt.

Ami átmeneti

Válás, gyermek iskolakeresése, és egy jópár olyan családi probléma is felmerülhet, ami biztosan meg fog oldódni idővel. Peres ügyek, építkezés, költözés, családi esemény szervezése (tipikusan esküvők), mind stresszforrás, de mivel folyamatosan haladnak előre, és egyszer biztosan célba érsz velük, nem szabad, hogy eluralják az életed. Tudatosítsd magadban, hogy ezek egyszer be fognak fejeződni.

Amivel úgy érzed, hogy hiába küzdesz

Talán a leggyakoribb ilyen probléma a társkeresés. Sokak önbizalma azért gyengült el, mert a magánéletben nem találtak társra. Erre egy egyszerű elv a megoldás: szakember és magánember szétválasztása magadban. Álláskereséskor a szakembert keresik, aki adott feladatokat képes megoldani. Az, hogy társat még éppen nem találtál, nem jellemez szakmailag téged. Az álláskeresés sikere szempontjából ez a legfontosabb felismerés, amit el kell fogadnod. Meglévő munkahelyeden lévő problémákra épp az álláskeresés maga a megoldás. Van, akinek a nyelvtanulás kényszere okoz kudarcot, úgy érzi, képtelen megtanulni. Ebben az esetben érdemes elgondolkodni azon, jó-e a módszer, amivel próbálkozol. Lehet, hogy más tanár, más módszer lesz neked megfelelő. Bármi más, amivel „hiába küzdesz”, hasonló módon kezelhető: ha a szakmai kvalitásaidhoz nincs köze, akkor ne hagyd, hogy befolyásolja az álláskeresést!

Tedd félre, ne söpörd félre!

Amikor épp az egyik probléma megoldásával foglalkozol (pl. álláspályázatokat írsz), az összes többit tudatosan félre kell tenni. De csak erre az időre, a stressz elfojtása nem segít, sokkal inkább árt. A stresszkezelésnek sokféle módja van, találd meg, mi tesz jót neked (sport, meditáció stb.)! Ahhoz, hogy a problémáid megoldódjanak, legjobb, ha egyszerre csak egyre koncentrálsz! Jó módszer, ha egy napon belül bizonyos időszakokban csak bizonyos problémákat kezelsz, a többivel addig nem foglalkozol, mintha nem is léteznének. Azt is fontos tudatosítani magadban, hogy mindenkinek vannak problémái. Lehet, hogy az állásinterjún téged kérdezgetőket másfajta gondok gyötrik, ő is csak ember. Adjon erőt az, hogy a problémáidat ismered, megoldási ötleteid vannak rá, és aktívan teszel azért, hogy megoldódjanak.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.