Álláskeresés nyáron

by | jún 24, 2016 | Álláskeresési tippek

Allaskereses-nyaron_150x150A nyári szabadságolások miatt az álláskeresés is szezonális. A június közepétől szeptember elejéig tartó időszakban a cégek többsége nem teljes kapacitással dolgozik, a döntéshozók is szabadságon vannak, nem elérhetők, vagy éppen a szabadságolások miatt mások munkáját is ellátják ideiglenesen, így nincs feltétlenül idejük az új kolléga kiválasztásával foglalkozni, ezzel a döntések is hosszúra nyúlnak.

Különösen nyáron ne aggódj, ha egy-egy álláspályázatodra, vagy állásinterjú után nem érkezik visszajelzés. Lehet, hogy csak a szabadságolások miatt…

Te ne menj szabadságra az álláskeresésből!

Az állásportálokon, hirdetőoldalakon nyáron is lehet álláshirdetéseket találni, ezeket ugyanúgy meg kell pályázni, ne hagyj ki egyetlen lehetőséget sem. Lehet, hogy ezzel leszel nyerő, hiszen nyáron a pályázók többsége is „szabadságra” megy.

ÉRDEKES: Menj el szabadságra!

Ha nyaralni mész, akkor is légy elérhető telefonon, e-mailben. Ha ez nem megoldható, akkor hangpostát, e-mailnél automatikus válaszüzenetet állítsd be, és amint lehet, nézz rá a mailjeidre, hangpostádra, válaszolj a levelekre, hívd vissza, akit kell.

Már be van fizetve a nyaralásom, hogyan tárgyaljak állásról?

Rendszeres „probléma”, hogy megérkezik a várva várt pozitív válasz: várnak az új munkahelyen, megkaptad az állást. Ha már befizettél egy nyaralást, légy őszinte, mondd el, hogy nagyon szívesen kezdesz náluk ekkor, de pont a próbaidőre esik a nyaralásod, hogyan tudnátok kezelni? Ki fognak találni valamit, ha már melletted döntöttek. Tekintve, hogy a 2012-es Munka Törvénykönyve ezt megengedi, lehet, hogy ezzel a nyaralásnyi kiesett idővel meghosszabbítják a próbaidődet (ezt a munkaszerződésben rögzíteni kell!), és el is van intézve. Lehet, hogy a munkába állásod napját tolják a nyaralásod utánra. Nagyon ritka, hogy emiatt elússzon egy állás. Ha viszont tényleg sürgősen kell az új kolléga kapacitása számukra, érdemes lehet megfontolni, mivel nyersz többet: ha elmész nyaralni és elengeded az álláslehetőséget, vagy ha a nyaralásra foglalt helyed adod át másnak.

Ideiglenes munka

Nyáron elérhetők olyan szezonális munkák, amik az anyagi helyzeteden segíthetnek kicsit, ha munkanélküli vagy. A korrepetálás, felkészítés a pótvizsgára az évismétlést elkerülni vágyó bukott diákoknak az egyik legjobb lehetőség, ha van olyan tantárgy, amit tudsz tanítani, érdemes ezt meghirdetni ingyenes internetes portálokon. Vállalhatsz szezonális munkát strandon, utazási irodában, bevásárlóközpontban is.

Networking

A nyár jó lehetőség a személyes kapcsolattartásra azokkal az ismerőseiddel, akikkel már rég találkoztál. Ha dolgozik, a lelassult munkatempó mellett neki is lesz ideje összefutni veled, leülni fagyizni, limonádézni, vagy akár hosszabb közös programon részt venni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.