Együttműködés állásközvetítő cégekkel

by | febr 4, 2016 | Álláskeresési tippek

anonim Álláskeresők jó része bosszankodik azon, hogy az állásportálokon megjelenő álláshirdetések nagy részéből nem derül ki az állást ajánló cég neve sem.

Ennek az egyik oka, hogy a hirdetést nem közvetlenül az új kollégát kereső vállalat adja fel, hanem egy megbízott cég, aki erre szakosodott: a köznyelv fejvadásznak, toborzónak, közvetítőnek is hívja őket, bár a fogalmakban van különbség. Álláskeresőként fontos tudni, hogy az ilyen cégekkel való kommunikáció az álláskeresés folyamán kissé más lehet, és ez az álláskeresőnek is hasznára válhat.

A legfontosabb egy közvetítővel való állásinterjún az őszinteség és a legnagyobb előny, hogy felszabadultabban, könnyebben lehet velük tárgyalni. Az ő céljuk pont az, ami a tiéd is: azt az állást megszerezni számodra. Így bízhatsz bennük, ők egészen biztosan nem fognak becsapni. Mivel nem ő a munkáltató, az állásinterjús kérdések is lehetnek specifikusabbak, mi több bátrabbak.

ÉRDEKES: Gyászidőszak az állás elvesztése után?

Megkérdezheted, ő milyennek látja a céget, mi a véleménye a leendő főnökről, szerinte te miért fogsz tudni jól együttműködni azzal a bizonyos emberrel? Az álláshirdetésben specifikált követelményeken túl lát-e olyat az önéletrajzodban, ami kifejezetten előnyös lehet, illetve van-e olyan hiányosságod, amit gyorsan (pl. utána olvasással) pótolni kell.

A fizetési igény kérdésében is lehetsz bátrabb, ami nem azt jelenti, hogy többet kérhetsz, mint reális lenne, csak azt, hogy szinte biztosra mehetsz abban, hogy az igényedre a cég nem fog nemet mondani. Ha teljesen eltérőek a kínált és a kért nagyságrendi összegek, akkor sajnos nem lesz megállapodás, de ezzel mégis nyersz: nem a sokadik interjúkörben, sok idődet elvesztve fogod megtudni, hogy az állás nem neked való, mert anyagiakban más elképzeléseitek vannak. A közvetítő ismeri a cég erre szánt költségkeretét, tud neked visszajelzést adni. Sőt, már az is megtörtént, hogy az álláskereső többet kért, mint amennyit a cég először gondolt az adott pozícióra, de a közvetítő meg tudta győzni az ügyfelét, hogy ez a jelölt van annyira értékes, hogy többet is fizessenek neki az előzetes keretnél. Mindkét fél elégedettségére sikerült megfelelő kompromisszumra jutni.

A közvetítők nagyon sokat tudnak segíteni akkor is, ha a kissé esetlenebb önéletrajzod ellenére rád találtak, és megfelelőnek találtak a pozícióra. Itt valóban közös munkára van szükség, működj együtt vele legjobb tudásod szerint, mert így lesz a legnagyobb esélyed a sikerre. Például az önéletrajzod átalakításában is segíthet, fogadd meg a tanácsait! Sokszor a Linkedin profilt is átnézik, ha ott is javasol átalakításokat, szintén fontold meg a tanácsait! Amikor a második állásinterjúra mész, már a munkáltatóhoz, van, aki akár elkísér, és az interjún is ott ül veled. Van, aki az időpont egyeztetéskor az állásinterjúztatóról is ad neked további információkat. Pl. hogy milyen pozícióban van a cégnél, milyen témák merülhetnek fel nála (pl. szakmai vezető, vagy a cég saját HR-ese az illető stb.). Ha egyedül mentél az állásinterjúra, utána a munkáltatótól beszámolót fog kérni rólad, és megosztja veled a visszajelzéseket, ha ebbe az ügyfele beleegyezett. Így tudhatod meg azt is, ha esetleg nem feleltél meg, az miért volt. Lehet, hogy olyasmi hiányzott, amin nem tudsz változtatni (pl. eddig más iparágban dolgoztál), lehet, hogy másfajta tanulsággal szolgál: erősíteni kell a nyelvtudásod, a fellépésed, stb. Sokkal többször fordul elő pozitív visszajelzés, amikor a következő interjúkörre a dicséret önbizalommal tölt el, és az ilyen jellegű támogatás miatt fogsz még jobban szerepelni.

Sokszor nem tűnik pozitívnak, ha a toborzó cég utasít el állásinterjú után, de hosszútávon mégiscsak jól jársz: ha látja, hogy teljesen más attitűddel rendelkezel, mint ami az adott céghez passzol, és nem tudnál beilleszkedni, nem fog az ügyfélnek kiajánlani. Ezzel téged is megvédett egy olyan munkahelytől, ami hosszútávon karriergyilkos, kiégést okozó, stresszes hely lett volna számodra.

Ne feledjük, hogy a kapcsolat az álláskereső és a közvetítő között még akkor is üzleti, ha az álláskeresőtől pénzt állásközvetítésért nem kérhetnek. Ezért ő a jó hírneve érdekében mindig korrekten fog eljárni, és ezt az álláskeresőktől is elvárják.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.