Kerüld el az álláskeresési kiégést!

by | dec 1, 2016 | Álláskeresési tippek

Keruld.el.az.allaskeresesi.kiegest_150x150Az álláskeresés, mint munka, lelkileg különösen megterhelő, hiszen a legtöbb esetben komoly nyomás alatt végezzük: a megélhetésünk, karrierünk, jövőnk függ attól, hogy mennyire leszünk sikeresek ebben.

Ráadásul a tevékenység magában hordozza a folyamatos kudarcot: az első sikerig kell az álláskeresésen dolgozni. Ebbe belefásulni nagyon könnyű, feladni is értelemszerűnek tűnik: kilátástalan, nem tudhatod, mikor érkezik meg végre a siker. A lelkierő, kitartás is hiábavalónak tűnik, ha a család, szűkebb környezet nem támogatja az álláskeresőt. Ezért ezt a munkát is érdemes fázisaiban megismerni, hogy fel tudj készülni arra, ami az álláskeresésben vár rád.

1. Amikor valaki elveszíti a munkáját, kétségbeesetten, bizonytalanul érzi magát, ami egyfelől természetes, másfelől ellene hat a sikeres álláskeresésnek. Gyakorlati döntések fognak segíteni: jelölj ki egy 6-8 órás napszakot, amikor csakis az álláskereséssel foglalkozol, és ettől semmi sem tántorít el. Se házimunka, se egyéb teendő.

ÉRDEKES: Ha későn indul a karriered

2. Egy jól megírt álláspályázati anyag a siker egyik legfontosabb feltétele, tehát az álláskereső munka a legelején erről szóljon. Kb. az álláskeresés első 1 hete az, mire napi 8 órányi munkával összeáll egy magyar és egy idegennyelvű alapcsomag: 2 motivációs levél és 2 önéletrajz. Ez jót tesz a lelkünknek, hiszen siker, érdemi termék jön létre a munkánk által. Ezzel enyhül a kezdeti kétségbeesés, bizonytalanság.

3. Az ismerősök felkeresése hozza majd az első komoly sokkot: sokan nem merik megmondani, hogy nem tudnak segíteni, esetleg felelőtlenül ígérgetnek majd. Megfelelő kommunikációval ennek elejét lehet venni. De bizony még így is előfordulhat, hogy barátságok mennek rá az álláskeresésre. Lelkünkben tisztázni kell: barát-e az, aki nem barát a bajban? Vagy nem őszinte, és inkább elkezd kerülni, semhogy megmondaná őszintén: nem tud segíteni, mert nincs olyan helyzetben. El kell fogadnod, hogy most derül ki: van, akire nem számíthatsz. Siker is érkezhet azonban: lesz, aki nem csak ígér, hanem érdemben tesz érted.

4. Az álláshirdetésekre jelentkezés először nagy reményekkel kecsegtet: úgy tűnik, sok olyan munka van, amit jól el tudnánk végezni, jól megírt álláspályázattal meg is pályázzuk, majd nem történik semmi. Esetleg megérkeznek az első levelek, miszerint nem bennünket választottak. De a remény is felcsillan: egy jó pályázati anyaggal néhány állásinterjú-meghívást biztosan kapsz majd. Ezekre kell koncentrálnod, a válasz nélkül hagyott vagy elutasított álláspályázataidon ne rágódj.

5. Elkezdesz állásinterjúkra járni, ami már siker! Az álláspályázataid tehát működnek, az első nehézségen túljutottál. De az állásinterjúk sem mindig úgy sülnek el, ahogy tervezted! Néha az interjúztató hozzáállása, vagy az ajánlat maga olyan, hogy kénytelen vagy nemet mondani. Tudatában kell lenned, hogy dönthetsz így, bármikor mondhatsz nemet. Nehéz ellenállni a kevésbé jó lehetőségnek, ha egyébként a megélhetésed, egzisztenciád a tét, de a hosszabb távú sikeres jövőd érdekében mérlegelj. Van olyan helyzet, amikor egy rosszabb feltételekkel járó állást is el kell fogadnod, mert kell a bevétel, mert kell a lelkednek, önbecsülésednek, hogy érezd: valahol a te munkádra is számítanak. Ám, ha ez az állás mégsem az, amire igazán vágytál, folytasd az álláskeresést, ne „ragadj bele” a kisebbik rosszba sem.

Ha mindezeket elfogadod, tudatosítod magadban, a fásultságig, kiégésig nem fogsz eljutni: mindig van remény, és mindig nyílik újabb lehetőség. De ehhez tudnod kell, hogy az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.