Költözés egy állásért

by | júl 14, 2016 | Álláskeresési tippek

Koltozes-egy-allasert_150x150Az, hogy egyszerre van jelen Magyarországon a munkanélküliség és a munkaerőhiány, sokban „köszönhető” annak, hogy mind szakmai területet tekintve, mint földrajzilag máshol nyíltak álláslehetőségek, mint ahol az állást keresők megjelennek.

A földrajzi probléma látszólag könnyen megoldható: költözni kell. Cégek is megteszik ezt, azért, hogy elegendő munkaerőt találjanak, de sok esetben az álláskeresők számára is ez hoz gyors megoldást az állástalanság problémájára. A költözésnek viszont nemcsak előnyei, buktatói is vannak.

Az állam is segít

Ha álláskeresőként sokáig nem találsz állást, annak egyik oka lehet az, hogy a földrajzi terület, az utazási lehetőségek korlátoznak. Időnként bosszantó látni, hogy egy-egy álláshirdetésre jó lenne jelentkezni, csak épp a munkavégzés helye nem stimmel… Az állam is felismerte ezt a problémát, így 100 km-rel távolabbra költözés esetén lakhatási támogatással is segíti a bejelentett álláskeresők távoli munkavállalását, összesen 18 hónapig! Az első fél évben ez havi 100 ezer forint, ami lakbérre és rezsire fordítható. Ez még a mostani piaci helyzetben is jelentős összeg, igazi segítség.

ÉRDEKES: Hogyan kezdj munkát keresni egy új városban?

Egyértelmű előnyök

Ha a szakmai területeden találsz állást költözéssel, az hosszútávon, a karriered szempontjából sokkal előnyösebb, mint jelen lakhelyeden szakmádtól távol álló munkát elfogadni. Nem vesznek kárba a tanulmányaid, az eddigi szakmai tapasztalataid, és a szakmai fejlődésed sem torpan meg, lépést tudsz tartani az új megoldásokkal, termékekkel stb.

Bővül a kapcsolati hálód: a jelenlegi lakhelyeden valószínűleg sokakat ismersz, de a további szakmai kapcsolatok, máshol, mindenképpen segítik a szakmai életedet. És ne feledkezz meg a kölcsönösségről, neked is ugyanúgy kell segítened másokat!

Hátrányok, kockázatok, veszélyek

Nem tagadhatjuk, vannak ilyenek is. Mi történik, ha az új munkahelyen nem válsz be próbaidőben, mi történik, ha az albérlet válik bizonytalanná? Ez a két leggyakoribb kérdés, de mindkettőről elmondható: ha helyben maradsz, egy próbaidős munkahelyi státusz akkor sem biztonságosabb, és amennyiben nem a saját ingatlanodban laksz, akkor a bérlemény bizonytalansága is hasonló. Csak emiatt nem érdemes a költözés lehetőségét elvetni.

Sokan félnek attól, hogy elszakadjanak a gyökereiktől: a család, a barátok, mi lesz nélkülük? A szülőkkel, barátokkal való kapcsolattartás a mai technikai színvonalon viszonylag egyszerű, bármilyen távolságból. Internet, Skype, Messenger stb. A házastárssal, gyermekkel költözés már nehezebb, ilyenkor több dolgot át kell gondolni: pl. lesz-e a házastársnak munkája ott? Milyen az orvosi ellátás, milyenek a gyermek oktatási intézményi lehetőségei? Óvodát még könnyen vált, de az iskolaváltásnak milyen hatása van? Sőt, az álláskeresésben alkalmazkodni is kell az iskolakezdéshez, egyéb szezonális tényezőkhöz. Ez más sok tervezést igényel, de a kérdés mindig ugyanaz: megéri-e, előbbre jutsz-e ezzel te és a család?

Ideiglenesen vagy véglegesen költözzek?

Tervezéskor ez egy fontos kérdés. Újra értelmet nyer az állásinterjúk egyik legutáltabb kérdése: hol látja magát 5-10 év múlva? Ezt állásinterjún szakmai szempontból, a magánéletedben viszont minden egyéb szempontból át kell gondolnod magadnak is, és a családdal közösen is. Egy hosszútávra tervezett költözéskor sem érdemes a hidakat felégetni, a régi kapcsolatok ápolása ugyanolyan fontos.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.