Saját cégem van, de „rendes állást” akarok!

by | ápr 14, 2016 | Álláskeresési tippek

Sajat-cegem-van-de-rendes-allast-akarok_150x150Aki álláskeresőként jelenik meg a munkaerőpiacon, arról úgy gondoljuk, hogy vagy állásból keres állást, vagy esetleg munkanélküli. Van viszont egy köztes állapot, amikor a saját vállalkozás mellett szeretne valaki egy „stabil” állást is, anélkül, hogy feladná a céges tevékenységét.

Ez önéletrajzi és állásinterjús kommunikációban is speciális helyzet, mert itt is vannak előítéletek: hogy akkor majd nem a munkára koncentrál 100%-ban, majd a céges erőforrásokat (telefont, netet, laptopot) használja privát célra, horrible dictu, még munkaidőben is a cégével foglalkozik, nem a munkahelyi feladataival. Még rosszabb esetben egyszerűen ellopja a cég tudásanyagát, kapcsolatrendszerét, és felmond, majd versenytársként jelenik meg a piacon a saját cégével. Be kell látnunk, ezek az előítéletek néha igazoltnak látszanak, ugyanakkor álláskeresőként pont ezeket kell eloszlatni.

Ha a saját céged és a megpályázandó állások teljesen más iparágat, profilt mutatnak, akkor legalább az iparágon belüli összeférhetetlenséget kiküszöbölted. Nem fogod ellopni az ügyféladatbázist, mert 1. tisztességes vagy 2. a partikellékes webáruházad és a mezőgazdasági gépkellékekkel foglalkozó munkahelyed ügyfelei nem valószínű, hogy egy halmazból kerülnek ki. Ha mégis, a munkahelyednek akkor sem kell félnie, hogy a jövőben az ügyfele inkább egyedi papírpoharakat fog vásárolni abból a büdzséből, amiből bálázóhálót is vehetne. Tehát, a saját céged tevékenységét mindenképpen érdemes 2 sorban bemutatnod a CV-ben, hogy eloszlasd a félelmek jórészét. Sőt, ha olyan készségeket bizonyít, ami a megpályázott állásban is jól jön (pl. webáruház-adminisztráció ebben a példában), akkor érdemes rá hivatkozni a motivációs levélben is, lám, ehhez igazoltan értesz.

ÉRDEKES: Neked való munkákra pályázol?

Hogyan kell ezt a CV-ben jelezni?

Többféle eset lehetséges: amikor a saját vállalkozásod jelenleg főállásban csinálod, de szeretnéd inkább mellékállásban egy munkahely mellett, akkor a saját céget, mint jelenlegi munkahelyet kell megnevezni. Ha profiljában teljesen más, mint amit megpályáznál, akkor a tapasztalati leírásnál elég nehéz dolgod van, de nem lehetetlen: mi a közös a két tevékenységben napi feladatok szintjén? Mi az, amit most is csinálsz, és az álláshirdetés szerint náluk is kell? Ezekről kell beszélni, a többi feladat kivételesen lehet az elnagyolt, általánosított szöveggel leírva („napi adminisztrációs feladatok”).

Ha a saját cégbeli tevékenységedet röviden kifejtetted, akkor a többi munkatapasztalati leírást a szokásos specifikus, részletező módszerrel írd le. Ha a saját cég annyira elüt tevékenységben a megpályázottól, hogy lehetetlen munkatapasztalatként értékelni ebben a pozícióban, akkor a munkahelyeidet két külön rovatban kell megadnod: Egyszer „szakmai tapasztalatok” és egyszer „további munkahelyek”-ként, mindkét fejezetben tartva a kronológiai sorrendet (előre a legfrissebbet), és a további munkahelyeket csak egy-két sorban fejtsd ki.

A második esetben jelenleg is dolgozol valahol, ami mellett csinálod a saját vállalkozásod. Melyikhez áll közelebb a megpályázott pozíció a tapasztalatok mentén? A munkatapasztalatok rovatban azt vedd előre, és két jelenlegi munkahelyed lesz (a saját mellé írd oda, hogy saját vállalkozás, mellékállás).

allasertesito-gomb_newsletter

Megteheted, hogy épp csak az önéletrajz „egyéb” rovatában írsz a saját vállalkozásodtól, láttam már hobbista szakácsot, aki főzőiskolát tartott hétvégenként, de egyébként hét közben irodai munkát végzett, teljesen más területen.

Amit nem szabad: Elhallgatni. Akinek van egy mellékállása, az mindenképpen említse meg valahogy az álláspályázati anyagában különben a frissen megszerzett állását akár el is veszítheti próbaidőben: ha a munkáltató tudomást szerez róla, és utólag kell magyarázkodni, az mindenképpen kínos, és súlyos következményekkel járhat.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.