Tedd félre az előítéleteidet álláskeresőként is!

by | márc 11, 2016 | Álláskeresési tippek

Tedd-felre-az-eloiteletedet_150x150Az álláskeresők sokszor bocsátkoznak olyan feltételezésekbe, ami az álláskeresés sikerét akadályozza. Ezeket félretéve, őszintén kommunikálva a siker általában meg is érkezik. Az előítélet mellett más akadályozó tényezők is felmerülnek, ezeket is érdemes tisztázni magadban.

1. Ne akard kitalálni mások gondolatát!

Nem írom be az önéletrajzomba/motivációs levelembe, mert azt fogják gondolni, hogy…

Amikor valaki álláskeresésben segítséget kér tőlem, általában őszintén ír a helyzetéről, majd a fenti mondattal kiegészíti, és mellékeli az álláspályázati anyagát. Így azonnal látszik az első hiba, ami valószínűleg a sikertelen álláskeresést eredményezi.

ÉRDEKES: Hogyan nézz utána a cégnek, ahová állásinterjúra mész?

A sokadik sikertelen, hiába küldött álláspályázat után természetes reakciónak tűnik, hogy elkezdjük az okokat keresni – másban, és nem magunkban… Ennek muszáj ellenállni, nem kezdhetsz el másokat okolni, külső körülményeket hibáztatni, mert az egyenes út ahhoz a hithez, hogy tehetetlen vagy, hogy nem tehetsz magadért semmit, minden hiába. Ez már köznapi értelemben vett depressziós állapot, ami nagy gátja az álláskeresés sikerének. Fontos tudnod és hinned is, hogy a sorsod jobbra fordulásáért te magad tehetsz a legtöbbet.

2. Előítélet

A sikertelen álláskeresésért általában az álláspályázatok címzettjét okolják az álláskeresők elsőként, ilyenkor jönnek a „biztos azt gondolja, hogy” kezdetű állítások. Valójában nem gondolnak semmit. A CV-d néhány másodperc alatt átfutják, ha megtalálják benne, ami nekik kell, akkor megy egy „talán” mappába. Ha nem volt pontos és célzott, álláshirdetésükre válaszoló CV-d, akkor itt már ki is estél. Ilyenkor a teljes HR-es szakmát okolni nem megoldás. A CV-d legyen jó, és akkor az olvasója nagy valószínűséggel meg fog keresni. Az ilyen előítéletnek azért sincs értelme, mert sokszor nem is tudod, kihez jutott el a CV-d. Lehet, hogy nem is HR-es volt, lehet, hogy a leendő közvetlen vezető; vagy akár egy adminisztratív alkalmazott, aki csak az első szűrést végzi: benne van-e minden a CV-dben, ami nekik kell: nyelvtudás, tapasztalat, végzettség, formai követelmények.

allasertesito-gomb_newsletter1

3. Önbizalomhiány

Az álláskeresés – mint tapasztaljuk – egy erőteljesen önbizalomromboló, rengeteg sikertelenséget hozó munka. Ez még egy önbizalma teljében lévő embert is megingathat az önmagában vetett hitében, de egy bizonytalan, szorongó személyt tönkretehet. Ezért vértezd fel magad: önismerettel, önbizalommal. Az önbizalmad álláskereséskor egyértelműen a szakmai tudásodra építheted, a munkatapasztalataid és a szakmai értékeid pontos ismerete segít abban, hogy megtartsd a magadban vetett hitedet.

4. Változtass a hozzáállásodon!

Tapasztalataim szerint a legtöbb álláskereső pontosan tudja, hogy miért nem veszik fel. Illetve ezt hiszi. Szinte bármely álláskereső gond nélkül felsorolja az összes (vélt) hibáját, rossz tulajdonságát, szakmai múltjának sötét foltjait, ill. amit ő annak hisz. Ha ránézek az önéletrajzára, akkor azt látom, hogy valójában nincs olyan problémája, ami valóban az lehetne a leendő munkáltatója szemében. Ő maga tálalja ezeket úgy, hogy a azonnal válaszol a „miért ne engem válasszon” kérdésre. A „sajnos” kezdetű mondatok, a sorok végére írt „stb.”, a sok-sok általánosság mind ezt az üzenetet hordozza.

5. Ne füllents!

Amikor a CV-ben rések keletkeznek, pl. hosszú munkanélküliség miatt, sokan próbálnak hihetőnek tűnő történeteket kitalálni. Amibe persze állásinterjún könnyű belebukni. Semmi szükség ilyesmire: társadalmi berendezkedésünk velejárója, hogy akár hosszabb időre is munkanélkülivé válhatunk, hogy vannak időszakok az életünkben, amikor más a fontos, nem a munka (pl. beteg családtagról gondoskodás, vagy saját betegségünkből való kigyógyulás). Ezeket tisztázni kell, az önéletrajzban csak a lehető legszükségesebb mértékig megemlíteni, de helyette mást kitalálni nem érdemes. A tartósan munkanélküli őszinte ember sokkal jobb választás a munkáltató szemében, mint az, aki valótlanságot állít.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.