Tőketípusok és az álláskeresés kapcsolata

by | szept 14, 2016 | Álláskeresési tippek

Toketipusok.es.az.allaskereses.kapcsolata_150x150Tudást és anyagi erőforrásokat is felhalmozunk, azonban ezek mellett olyan dolgokra is szert tehetünk, amelyek életünk több területén, így a munkakeresés során is hasznunkra válhat.

Pierre Bourdieu, szociológus három tőketípust különböztet meg egymástól: gazdasági, kulturális és társadalmi. A továbbiakban bemutatjuk ezek jellemzőit, főként a munka világának vonatkozásában.

Gazdasági tőke

Ez az a típus, amely mindenki számára ismert, hiszen a mindennapok során tárgyiasult formában találkozunk vele. Azok az anyagi javak tartoznak ide, amelyek vagyonunkat gyarapítják, mint például a pénz, ingatlanok vagy az autók. Társadalmi helyzetünket alapvetően meghatározza pénzügyi helyzetünk. Ez a típus örökíthető, továbbadható mások számára. Az álláskeresés során is frusztráló lehet számunkra, ha anyagi forrásainkból kifogyunk, főként, ha elhúzódik ez az időszak az életünkben.

ÉRDEKES: Így befolyásolhatnak minket a munkahelyünkön

Kulturális tőke

Három típusát különböztetjük meg:

1.)    Bensővé tett, inkorporált: Ez az a fajta tudás, amelyre tanulmányaink során, nem csak intézményesült formában, teszünk szert. Időt és energiát kell fordítanunk arra, hogy a tudást bensővé, sajátunkká tegyük. Ezt mások nem tudják tőlünk elvenni, a személyiségünk része lesz. Nem adható át gyorsan és egyszerűen mások számára.

2.)    Tárgyiasult állapotban, kulturális javak formájában: Festmények, műemlékek, hangszerek birtoklásában nyilvánul meg, amelyek örökíthetőek, azonban ezek ismerete és műélvezete már nehezebben átadható.

3.)    Intézményesült állapotban: Különböző címeket és titulusokat szerezhetünk az iskolák elvégzésével.

Az álláskeresés során fontos a kulturális tőke, hiszen olyan tulajdonságokra és személyiségbeli jegyekre tehetünk szert, amelyek alapvetően meghatározzák az esélyeinket egy megpályázott állás során. Fontos, hogy milyen végzettséget szereztünk és, hogy milyen tudással rendelkezünk. Ez nemcsak a szakmai életünk vonatkozásában lényeges, hanem minden egyéb érdeklődési kör, ami egyedivé tesz bennünket, előnyünkre válhat a többi jelentkezővel szemben.

Társadalmi tőke

Ez a fajta erőforrásunk abban mutatkozik meg, hogy tartozunk-e valamilyen csoporthoz. A csoport tagjainak egyéni tőkéi adják meg a közösség erejét, tudják egymást segíteni akár anyagi, akár egyéb területen. Olyan kapcsolatokra tehetünk szert, amelyek segítségünkre lehetnek életünk és a karrierünk során is. Csereviszonyokat létesítünk másokkal, amely egyfajta védelmet jelent számukra. Ez megvalósulhat kiterjedt családi és baráti kapcsolatokban, valamint minden újonnan megismert ember a kapcsolati hálónkat növeli.

Álláskeresés során sokszor nem is gondolunk bele, hogy valamelyik barátunk vagy ismerősünk is a segítségünkre lehet. Ha konkrét állásajánlatot nem is kapunk tőlük, de ők is rendelkeznek kapcsolatokkal, valamint olyan tanácsokat kaphatunk tőlük, amely hasznunkra válhat.

Pierre Bourdieu Gazdasági tőke, kulturális tőke, társadalmi tőke című tanulmányában részletesebben olvasható ezekről a tőkefajtákról.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.