Próbaidő alatt megszűnt a munkaviszonyom, most mi lesz?

by | jan 7, 2016 | Felmondás

stresszes, fejét fogó nőAz új év sok új állásban kezdő munkavállalót is jelent, és a tapasztalatok alapján sajnos néhányan már próbaidőben elbúcsúznak az új cégtől.

Ez nagyon rosszul érinti a frissen munkába állt álláskeresőket, a kezdeti öröm után szinte katasztrófaként éli meg. Természetesen ilyenkor sem dől össze a világ, tovább kell lépni, keresni másik állást. Az átlagos álláskereséshez képest van pár eltérés ilyenkor, ezeket nézzük most végig:

1. Elvarratlan szálak

Az álláskeresési folyamatod során sok céggel kerültél kapcsolatba, néhányan nemet mondtak, néhányan nem válaszoltak az álláspályázatodra, vagy nem jelentkeztek (még) az előző állásinterjú(k) után. Nekik érdemes érdeklődő e-mailt írni, felhívni telefonon az interjúztatót, hogy megkérdezd, hoztak-e már döntést, vagy esetleg még nyitott a pozíciójuk, amire pályáztál. Néha ezekből a már megkezdett tárgyalásokból érkezik meg az új állás.

ÉRDEKES: Amiket sose mondj egy állásinterjún

2. Vissza a régi helyre

Ha az előző helyeden te mondtál fel, lehet, hogy oda vissza is tudnál menni. A próbaidőben végeszakadt munkaviszony nem volt még olyan régen, így az is lehet, hogy még nem találták meg az utódodat. Ha kellő tisztelettel búcsúztatok egymástól, érdemes felkeresni a volt céget: elmondani, hogy rosszul döntöttél, az új állásban nem azt kaptad, amire számítottál, vissza tudnál-e menni. Ez a lehetőség a cégnek is sokkal jobb lehet egy új kollégánál: ismered a céget, a folyamatokat, ők is tudják, mit várhatnak tőled, ráadásul egy új kolléga megtalálásának költségeit sem kell kifizetniük. Mindenki nyerhet ezzel!

3. Hogy írjam be ezt az önéletrajzba? Hogyan beszéljek erről az állásinterjún?

Ha erős kudarcnak éled meg, akkor sehogy. Sem a mostani álláskeresés során, sem később (évek múlva ez a kitérő már egyáltalán nem lesz fontos). Egy pár hetes munkaviszony a sokéves tapasztalatodhoz képest nem emel annyit az önéletrajz szakmai tartalmán, hogy hiányozzon belőle. Állásinterjún említsd meg, hogy volt egy sikertelen próbálkozásod egy másik állásban, de ennyi elég is. Ha rákérdeznek az okokra, diplomatikusan válaszolj, a másik céget ne tüntesd fel rossz színben!

Az első, amit látnod kell, hogy ha így keresel állást, az semmivel sem rosszabb helyzet, mintha hosszú munkanélküliségből keresnél. Ennek a helyzetnek inkább az önbizalom-romboló ereje erős, ezért tűnik kétségbeejtőnek a helyzet. Tanulság ilyen esetekben sok van, de egy valamit biztosan kijelenthetünk: az állásinterjú – annak ellenére, hogy állás lett belőle – nem sikerült jól, mindkét fél hibájából. Te álláskeresőként és a munkáltatód interjúztatóként sem azokról a dolgokról szerzett bizonyosságot, amikre valójában szüksége lett volna.

A következő állásinterjúkon próbálj meg az intő jelekre figyelni, hogy tudd, mi az az állás, ami biztosan nem lesz jó neked. Egyeznek-e a szakmai nézeteid abban a leendő vezetőddel? Ugyanazokat a szakmai módszereket tartjátok-e célravezetőnek, megfelelőnek? Egyáltalán a szakmai kvalitásaidról beszéltetek-e, vagy a cég csak a kapcsolatrendszeredre volt kíváncsi? A személyes konfliktusok elkerülése érdekében érdemes meggyőződni arról, hogy találkoztál-e állásinterjúk során mindenkivel, akivel majd együtt kell dolgoznod, akár csak egy kézfogás erejéig?

4. Bízz magadban!

Mindenkivel előfordulhat, hogy rosszul választ, tévesen ítél meg embereket, helyzeteket, és így a próbaidőben csalódik egymásban az új munkavállaló és a munkáltató. Ez nem végzetes hiba, nem is szabad úgy kezelni. Te ugyanaz a jó szakember, felkészült munkavállaló vagy, aki ezelőtt a sikertelenség előtt voltál.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.