Kell félnünk az automatizációtól?

by | nov 4, 2016 | Hírek

Kell.felnunk.az.automatizaciotol_150x150Korábban már írtunk arról, hogy milyen hatása lehet a technológiai fejlődésnek a munkaerőpiacra. Egyelőre megoszlóak a vélemények ezzel kapcsolatban, sem a pozitív sem a negatív irányba nem dől el egyik oldal sem, azonban egyre többeket foglalkoztat a téma.

Sokak szerint a jövőben azok a munkahelyek meg fognak szűnni, amelyeket könnyű automatizálni. Ilyen például az asszisztensi, adminisztratív vagy a gyártással, építéssel, összeszereléssel foglalkozó munkakörök. Hasonló eredményre jutott a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet napokban megjelent elemzése (Az automatizáció munkaerő-piaci hatásai).

A GVI becslése alapján a hazai munkahelyek 12 százaléka automatizálható lenne a jelenlegi technológiákat figyelembe véve (az elemzés nem számolt a jövőbeni fejlesztésekkel).

Veszélyeztetett munkakörök

Ez alapján 55 foglalkozás lenne kiváltható Magyarországon, főként a feldolgozóiparhoz (textilipar, élelmiszergyártás-és tartósítás), a gépgyártáshoz, az irodai munkákhoz (adminisztrációhoz, adatrögzítéshez, könyveléshez), a logisztika és járművezetéshez (rakodás, szállítmány-előkészítés), az építőiparhoz (festés, burkolás, kőművesség, tetőfedés) kapcsolódó, valamint az eladói, ellenőri és takarítói munkakörök.

Területi eltérés

Az említett 12 százalék, azaz 513 ezer munkavállaló területi megoszlását is vizsgálták. Ez alapján a legnagyobb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Csengeri járásban (38%), Fejér megyében a Bicskei járásban (35%), Pest megyében pedig a Gyáli és Budakeszi járásban (29%) a kiváltható munkahelyek aránya.

Mit tehetünk?

Cikkünk elején említett álláspontnak azonban van egy másik oldala is. Míg az egyik oldal az automatizáció fent leírt hatásait jósolja, addig mások szerint – míg eddig korábban a történelem során minden újítás -, ez sem hoz majd annyira drasztikus változást mint azt gondolnánk, helyette a munkakörök átalakulása fog végbemenni.

Bármelyik állásponton is állunk, annyi bizonyos, hogy így vagy úgy de hatással lesz az életünkre, a munkánkra ezért érdemes felkészülni rá, tájékozottnak lenni és nem árt növelnünk magunkban az alkalmazkodóképességünket!