Kell félnünk az automatizációtól?

by | nov 4, 2016 | Hírek

Kell.felnunk.az.automatizaciotol_150x150Korábban már írtunk arról, hogy milyen hatása lehet a technológiai fejlődésnek a munkaerőpiacra. Egyelőre megoszlóak a vélemények ezzel kapcsolatban, sem a pozitív sem a negatív irányba nem dől el egyik oldal sem, azonban egyre többeket foglalkoztat a téma.

Sokak szerint a jövőben azok a munkahelyek meg fognak szűnni, amelyeket könnyű automatizálni. Ilyen például az asszisztensi, adminisztratív vagy a gyártással, építéssel, összeszereléssel foglalkozó munkakörök. Hasonló eredményre jutott a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet napokban megjelent elemzése (Az automatizáció munkaerő-piaci hatásai).

A GVI becslése alapján a hazai munkahelyek 12 százaléka automatizálható lenne a jelenlegi technológiákat figyelembe véve (az elemzés nem számolt a jövőbeni fejlesztésekkel).

Veszélyeztetett munkakörök

Ez alapján 55 foglalkozás lenne kiváltható Magyarországon, főként a feldolgozóiparhoz (textilipar, élelmiszergyártás-és tartósítás), a gépgyártáshoz, az irodai munkákhoz (adminisztrációhoz, adatrögzítéshez, könyveléshez), a logisztika és járművezetéshez (rakodás, szállítmány-előkészítés), az építőiparhoz (festés, burkolás, kőművesség, tetőfedés) kapcsolódó, valamint az eladói, ellenőri és takarítói munkakörök.

Területi eltérés

Az említett 12 százalék, azaz 513 ezer munkavállaló területi megoszlását is vizsgálták. Ez alapján a legnagyobb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Csengeri járásban (38%), Fejér megyében a Bicskei járásban (35%), Pest megyében pedig a Gyáli és Budakeszi járásban (29%) a kiváltható munkahelyek aránya.

Mit tehetünk?

Cikkünk elején említett álláspontnak azonban van egy másik oldala is. Míg az egyik oldal az automatizáció fent leírt hatásait jósolja, addig mások szerint – míg eddig korábban a történelem során minden újítás -, ez sem hoz majd annyira drasztikus változást mint azt gondolnánk, helyette a munkakörök átalakulása fog végbemenni.

Bármelyik állásponton is állunk, annyi bizonyos, hogy így vagy úgy de hatással lesz az életünkre, a munkánkra ezért érdemes felkészülni rá, tájékozottnak lenni és nem árt növelnünk magunkban az alkalmazkodóképességünket!

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.