Megoldás lehet a járulékcsökkentés a munkaerő-problémákra?

by | aug 22, 2016 | Hírek

elvándorlásA magyar munkaerőpiac problémáiról sokat olvashattunk az elmúlt időszakban, hiszen egyre nagyobb nehézséget jelent a munkaerőhiány az országban. A probléma régiónként és szakmánként eltérő, de a jól képzett szakmunkásokból szinte mindenhol hiány van. Kormányzati szinten is felismerték a bajt és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a járulékcsökkentés lehet a megoldás a problémára.

Drága a foglalkoztatás

A minimálbérért dolgozók foglalkoztatása 143 ezer forintba, míg a versenyszférában alkalmazottak 347 ezer forintba kerülnek a munkaadóknak. Ez azt jelenti, hogy csak abban az esetben éri meg a cégek számára magyar munkaerőt alkalmazni, ha ennél az összegnél többet képesek megtermelni. Ez a környező országok viszonylatában magasnak számít. Azonban Varga szerint a járulékok csökkentése során figyelembe kell venni azt a tényezőt is, hogy fedezzék az egészségbiztosítás kiadásait és a nyugdíjakat is.

ÉRDEKES: Meddig fajulhat a munkaerőhiány Magyarországon?

Vagy a munkavállalók vagy a munkaadók terheit tudja csökkenteni a kormány, azonban ha az előbbi területen redukálják a terheket, akkor igaz, hogy a nettó bérek emelkednek, de a vállalkozások számára nem lesz olcsóbb a foglalkoztatás. Ellenben, ha a munkaadók járulékait mérsékelik, akkor ők vagy megtartják a plusz összeget vagy a munkaerő bevonzása érdekében a fizetésemelésekre fordítják. A jelenlegi munkaerő-piaci helyzetet figyelembe véve az utóbbi eset valószínűsíthető.

Verseny a dolgozókért

A kialakult munkaerőhiány egyik alapja a kivándorlás, ami eredményeképpen a hazai vállalkozóknak a külföldi bérekkel kell felvenniük a versenyt. Összehasonlításképpen érdemes Ausztriát figyelembe venni, hiszen rengeteg nyugat-magyarországi munkavállaló számára csábító célpont. Szomszédunknál nincsen központilag szabályozott minimálbér, ezért a versenyszféra fizetéseit érdemes alapul vennünk.

Ausztria Magyarország
  Versenyszféra átlagbér  
1 088 236 Teljes vállalkozói bérköltség 346 950
831 730 Bruttó bér 270 000
602 505 Nettó bér 179 550

 

A számokból az derül ki, hogy a foglalkoztatás költsége és a bruttó-nettó bérek aránya kedvezőbb Ausztriában, mint nálunk. Különösképpen észrevehető ez a kevesebb bérért dolgozók esetében, aminek következtében a pályakezdők és az alacsonyan képzettek foglalkoztatása könnyebb. A valósághoz hozzátartozik, hogy az ottani bérek a helyi árakhoz vannak igazítva, hiszen minden kétszer olyan drága, mint nálunk.

Lépni kell

Az nem vitás, hogy szükséges-e a járulékok csökkentése, már csak az kérdéses, hogy elegendő lesz-e ez a változtatás ahhoz, hogy elejét vegye az elvándorlási hullámnak. Szakértők szerint a járulékcsökkentésre szükség van, azonban ez nem oldja meg teljes egészében a munkaerő problémát. A legeredményesebb megoldás a magyar termelékenység felzárkóztatása lenne, azonban kérdéses, hogy ez munkaerő nélkül mennyire lehetséges.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2016/08/17/jarulekcsokkentes_varga_mihaly_osszehasonlitas/