Megoldás lehet a járulékcsökkentés a munkaerő-problémákra?

by | aug 22, 2016 | Hírek

elvándorlásA magyar munkaerőpiac problémáiról sokat olvashattunk az elmúlt időszakban, hiszen egyre nagyobb nehézséget jelent a munkaerőhiány az országban. A probléma régiónként és szakmánként eltérő, de a jól képzett szakmunkásokból szinte mindenhol hiány van. Kormányzati szinten is felismerték a bajt és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a járulékcsökkentés lehet a megoldás a problémára.

Drága a foglalkoztatás

A minimálbérért dolgozók foglalkoztatása 143 ezer forintba, míg a versenyszférában alkalmazottak 347 ezer forintba kerülnek a munkaadóknak. Ez azt jelenti, hogy csak abban az esetben éri meg a cégek számára magyar munkaerőt alkalmazni, ha ennél az összegnél többet képesek megtermelni. Ez a környező országok viszonylatában magasnak számít. Azonban Varga szerint a járulékok csökkentése során figyelembe kell venni azt a tényezőt is, hogy fedezzék az egészségbiztosítás kiadásait és a nyugdíjakat is.

ÉRDEKES: Meddig fajulhat a munkaerőhiány Magyarországon?

Vagy a munkavállalók vagy a munkaadók terheit tudja csökkenteni a kormány, azonban ha az előbbi területen redukálják a terheket, akkor igaz, hogy a nettó bérek emelkednek, de a vállalkozások számára nem lesz olcsóbb a foglalkoztatás. Ellenben, ha a munkaadók járulékait mérsékelik, akkor ők vagy megtartják a plusz összeget vagy a munkaerő bevonzása érdekében a fizetésemelésekre fordítják. A jelenlegi munkaerő-piaci helyzetet figyelembe véve az utóbbi eset valószínűsíthető.

Verseny a dolgozókért

A kialakult munkaerőhiány egyik alapja a kivándorlás, ami eredményeképpen a hazai vállalkozóknak a külföldi bérekkel kell felvenniük a versenyt. Összehasonlításképpen érdemes Ausztriát figyelembe venni, hiszen rengeteg nyugat-magyarországi munkavállaló számára csábító célpont. Szomszédunknál nincsen központilag szabályozott minimálbér, ezért a versenyszféra fizetéseit érdemes alapul vennünk.

Ausztria Magyarország
  Versenyszféra átlagbér  
1 088 236 Teljes vállalkozói bérköltség 346 950
831 730 Bruttó bér 270 000
602 505 Nettó bér 179 550

 

A számokból az derül ki, hogy a foglalkoztatás költsége és a bruttó-nettó bérek aránya kedvezőbb Ausztriában, mint nálunk. Különösképpen észrevehető ez a kevesebb bérért dolgozók esetében, aminek következtében a pályakezdők és az alacsonyan képzettek foglalkoztatása könnyebb. A valósághoz hozzátartozik, hogy az ottani bérek a helyi árakhoz vannak igazítva, hiszen minden kétszer olyan drága, mint nálunk.

Lépni kell

Az nem vitás, hogy szükséges-e a járulékok csökkentése, már csak az kérdéses, hogy elegendő lesz-e ez a változtatás ahhoz, hogy elejét vegye az elvándorlási hullámnak. Szakértők szerint a járulékcsökkentésre szükség van, azonban ez nem oldja meg teljes egészében a munkaerő problémát. A legeredményesebb megoldás a magyar termelékenység felzárkóztatása lenne, azonban kérdéses, hogy ez munkaerő nélkül mennyire lehetséges.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2016/08/17/jarulekcsokkentes_varga_mihaly_osszehasonlitas/

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.