A sikeres interjúért

by | ápr 19, 2016 | Állásinterjú

A-sikeres-interjuert_150x150Gratulálunk, ezek szerint már behívtak interjúra! Ahhoz azonban, hogy ezt követően is jól teljesíts érdemes alaposan felkészülni az alkalomra. Jelen cikkünkben összegyűjtöttük hogyan érdemes készülni:

Kutatás

Miután behívtak egy interjúra az első lépés, hogy kutatást végzünk: összegyűjtjük a háttér-információkat a cégről, valamint az iparágról amelyben tevékenykedik. A munkaadó arra számít, hogy ismered a vállalatot ahová jelentkezel és tudod, hogy miért passzolnál oda. Fel kell készülnöd olyan kérdésekre, minthogy „Mit tudsz a vállalatunkról?” vagy hogy „Miért szeretnél itt dolgozni?”.

Ha ismerjük még a vállalat múltbeli tevékenységét és tudjuk, hogy milyen jövőbeli tervei vannak, akkor még sikeresebben tudjuk igazolni, hogy milyen hozzáadott értéket tudunk nyújtani a vállalat számára.

Az interjú előtt még egyszer nézzük át a cég weboldalán lévő „Rólunk” részt, valamint érdemes megnézni a LinkedIn, Facebook, Twitter és Google+ oldalát a vállalatnak.

ÉRDEKES: Hogyan öltözz fel egy állásinterjúra?

Gyakorlás a tudás anyja

Minél többet gyakoroljuk, annál gördülékenyebben fogjuk venni az interjúkat. Érdemes eljátszani az interjúkat egy baráttal vagy családtaggal. A szituációs játékot követően kérjük ki a partnerünk véleményét a teljesítményünkről. Segítség lehet, ha videóra vesszük a gyakorlást, mert így vissza tudjuk hallgatni a válaszainkat, ráadásul még a testtartásunkat is szemügyre tudjuk venni.

Készüljünk fel általános interjúkérdésekből, számos kérdés megtalálható az interneten. Ne felejtsük el továbbá, hogy nem csak egy álláshoz szeretnénk jutni, hanem ilyenkor tudjuk megfigyelni a munkaadót, hogy ez az állás valóban illene-e hozzánk.

Interjútípusok

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen interjúra hívnak be minket, hogy kellően fel tudjunk készülni rá. Például eltérően kell készülni egy első, másod-, vagy harmadkörös interjúra, továbbá az sem mindegy, hogy személyes, telefonos-, vagy videó interjúban lesz részünk. Ráadásul vannak csoportos interjúk is, ahol fontos, hogy mind egyéni-, mind csapatszinten a legjobbat nyújtsuk.  Még a pontos interjú előtt érdemes tisztázni, ne féljünk megkérdezni a munkaadót, vagy a HR-es kapcsolattartót.

Öltözék

Az első benyomás nagyon fontos az interjú szempontjából és ennek nagy része azon is múlik, hogy mit veszünk fel aznap. Férfiak esetén a sötét öltöny, nyakkendő, nők esetén pedig sötét szoknya és blúz megfelelő választás lehet. Noha szakmánként eltérőek lehetnek az elvárások, inkább túlöltözöttek legyünk!

Az interjú napján

Nagyon fontos, hogy időben érkezzünk az interjúra – ez azt jelenti, hogy 5 – 10 perccel a kezdés előtt már legyünk ott a helyszínen. Egy nappal az interjú előtt már mérjük fel a terepet, ellenőrizzük le térképen, hogy pontosan hol van a vállalat, hogyan tudunk odajutni és mennyi időt vesz majd igénybe.

Győződjünk meg róla, hogy felírtuk a kapcsolattartó nevét és elérhetőségeit. Vigyük magunkkal a nyomtatott önéletrajzunk egy másolatát és ha van, akkor néhány olyan munkánkat amelyeket szeretnénk megmutatni. Továbbá készüljünk fel kérdésekkel, amit az interjú végén feltehetünk.

Ne rágózzunk és halkítsuk le a telefonunkat erre az időre!

Maradjunk nyugodtak!

Az interjú ideje alatt próbáljunk meg végig nyugodtak maradni. Ha valamelyik kérdést nem értjük elsőre, akkor nyugodtan kérjük az interjúztatót, hogy ismételje meg (főként idegen nyelvű interjúnál hasznos), ill. emlékeztessük magunkat, hogy teljesen elfogadható, ha egy-két pillanatig gondolkodnunk kell a válaszon.

Ne felejtsük el, ha minél inkább felkészülünk a vállalatból, valamint ha gyakoroljuk a szituációt akkor annál magabiztosabban és sikeresebben fogjuk  venni az akadályokat az interjú során!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.