Állásinterjú típusok – Stresszinterjú

by | aug 2, 2016 | Állásinterjú

nő állásinterjúnAz állásinterjú típusok pozíciónként eltérnek egymástól, annak függvényében, hogyan tudják a legpontosabban felmérni az adott pozícióhoz elvárt kompetenciákat. Az egyik ismert fajtája a tűrőképesség mérésre a stresszinterjú, amelyet kizárólag olyan állások esetén használnak, ahol a jelölt későbbi munkája során fontos szerepe van a stressztűrésnek.

Általános jellemzői

Könnyen felismerhető kérdések lehetnek, amelyekre nem is számítunk, és hirtelen zavarba jöhetünk tőlük. Nem az egész interjú zajlik ilyen formában, általában csak egy része az elbeszélgetésnek. Csak indokolt esetben használhatja az interjúztató, nem etikus, hogyha például egy adminisztrátor állás esetében alkalmazzák vagy bármilyen olyan pozícióban, ahol a jelöltnek nem kell a későbbiekben emberekkel foglalkoznia és magas szintű stresszhelyzeteket kezelnie.

Sosem lehet személyeskedő, a megjelenésünkkel és a magánéletünkkel kapcsolatban nem tehetnek fel kérdéseket. Nem mindig az a jó, ha mindenre válaszolunk. Abban az estben, ha nem érezzük etikusnak a kérdéseket, nem muszáj válaszolnunk és nyugodtan kifejezhetjük, hogy a pozíció szempontjából nem gondoljuk relevánsnak a beszélgetést.

ÉRDEKES: Így szerezz munkát állásinterjú nélkül!

Hogyan kezeljük?

Könnyen érezhetjük kényelmetlenül magunkat egy ilyen szituációban, azonban a legfontosabb, hogy próbáljunk meg nyugodtak maradni és őrizzük meg a hidegvérünket. Továbbá fontos, hogy megtartsuk saját személyiségünket és ne essünk ki az adott helyzetben megkívánt szerepből. Különböző szituációkban is tesztelhetnek minket, igyekezzünk rugalmasak lenni és könnyen venni az akadályokat, hiszen a fő céljuk a helyzetkezelésünk tesztelése.

Milyen kérdésekre számítsunk?

A szakmai előéletünkre előszeretettel kérdeznek rá. Példának említhető, ha valaki hosszú időn keresztül évente munkahelyet váltott, akkor a következő kérdésre számíthat. „Mondja, mégis milyen képesség szükséges ahhoz, hogy valaki ennyire pontosan tudjon évente váltani?” A kérdésben érezhető némi piszkálódás, hiszen arra kíváncsiak, hogy egy esetleges kritikai helyzetet, hogyan kezel az adott jelölt. Előfordulhat, hogy a korábbi munkahelyünkkel és az anyagi igényeinkkel kapcsolatban tesznek fel kérdéseket.
Mutatunk egy-két példát:

„Előfordult már, hogy kollégáját rossz színben tűntette fel azért, hogy felkeltse főnöke figyelmét?”
„Mennyire fontos Önnek a pénz?”
„Mióta keres állást, mit gondol miért nem tudott eddig elhelyezkedni?”

A felkészülés során a legfontosabb azt tudatosítanunk magunkban, hogy ezek a kérdések nem a személyünknek szólnak, csak tesztelni szeretnének minket.

Sikeres felkészülést kívánunk!

Ha korábban részt vettél már stresszinterjún, oszd meg velünk tapasztalataidat hozzászólásként, hiszen mások számára is hasznos lehet.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.