Egy sikeres bértárgyalás receptje

by | jún 22, 2016 | Állásinterjú

bértárgyalásVajon mennyit ér a tudásom és a munkám? Reális az összeg, amit szeretnék kérni a jövőbeli munkáltatómtól? Biztos, hogy már mindenki fejében megfordultak hasonló kérdések az állásinterjúk és a bértárgyalások előtt.

Az interjú egyik legnehezebb része a munkavállalók számára, amikor a bértárgyalásra kerül a sor. A továbbiakban összegyűjtöttük a sikeres bértárgyalás szükséges lépéseit.

Előzetes lépések:

1.      Mérjük fel a piacot

A legfontosabb feladatunk annak érdekében, hogy reális képet kapjunk az elvárható jövedelmünkről, hogy előzetesen felmérjük a piaci lehetőségeket. A pályakezdőknek nehezebb dolgunk van, de első körben ők is érdeklődni tudnak a hasonló területen dolgozó ismerőseiktől. Továbbá az internet segítségével is tájékozódni tudunk a hivatásunk piaci értékéről, valamint a korábbi munkatapasztalatainkat is figyelembe kell venni. Több befolyásoló tényezőt is szem előtt kell tartanunk ilyenkor. Az egyik, hogy az ország melyik részén vállalunk munkát, illetve mekkora az adott cég, aminél el szeretnénk helyezkedni.

2.      Mérjük fel a saját kompetenciáinkat is

A reális bér kiszámítása esetén mérlegelnünk kell, hogy mennyire erősek az adott pozícióhoz szükséges képességeink. Itt az elvárt végzettséget, nyelvtudást és munkatapasztalatot kell felmérnünk. Köztudott, hogy minél magasabb szinten és minél több nyelvet beszélünk, annál többet ér a munkánk a munkáltatók szemében. Illetve a releváns munkatapasztalatok is növelhetik az elvárható jövedelmet.

ÉRDEKES: Hiányszakmák bérezése itthon és külföldön

A bértárgyaláson:

1.      Kerüljük el a lehorgonyzást

A mindennapok során heurisztikákat alkalmazunk, amelyek megkönnyítik a döntéseinket, azonban könnyen tévútra vihetnek minket. A bértárgyalás során is alkalmazzuk őket, amelyek közül a lehorgonyzási heurisztika a legveszélyesebb. Ez akkor lép fel, amikor egy megadott értékhez túlságosan ragaszkodunk, és nem tudunk elvonatkoztatni tőle. Ennek elkerülése érdekében igyekezzünk minél később konkrét összeget mondani. Amikor pedig szükséges, akkor az elvárt bért úgy határozzuk meg, hogy az ideális összeg plusz 20%, így még akkor is jól járhatunk, ha a munkáltató alkudni szeretne.

2.      Ne féljünk az összegtől

A HR szakemberek szerint, ha munkahelyet váltunk, akkor érdemes úgy meghatározunk a bért, hogy az 30%-al legyen több, mint az előző állásunkban. Arra figyeljünk, hogy semmi esetre se mondjunk kétszer annyit, mint a korábbi keresetünk és a piaci érték, mert akkor tárgyalni sem tudnak velünk. Azonban, ha minket tartanak az ideális jelöltnek, de kicsit többet mondunk, mint amennyit fizetni szeretnének, akkor tárgyalni fognak velünk. Nem kell attól félni, hogy rögtön elutasítják a jelentkezésünket. Pályakezdőként arra kell figyelnünk, hogy ne legyenek irreális elvárásaink, vegyük komolyan a felmért eredményeket, hiszen a munkáltató szemszögéből is tudnunk kell megvizsgálni a helyzetet. Körülbelül fél évre tehető egy pályakezdő megtérülésének az ideje.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.