Eltörtem a lábam, hogyan menjek így állásinterjúra?

by | szept 1, 2016 | Állásinterjú

Eltortem.a.labam_150x150A címbeli szerencsétlen eset előfordulhat: van egy időpontunk állásinterjúra, és előtte nap, aznap történik egy ilyen eset, nem tudsz elmenni.

A legfontosabb, hogy mindenképpen hívd az interjúztatót, amikor már biztosan látszik, hogy nem fogsz tudni elmenni. Mondd el őszintén, mi történt, és ha van rá lehetőséged, azonnal egyeztess egy másik időpontot. Tegyük fel, ez is sikerül. Most jön a neheze, hogyan jelenj meg, gipszelten és mégis elegánsan állásinterjún? Mire kell ilyenkor különösen figyelni.

Ha a kezed sérült, kevésbé problémás a helyzet, kivéve, ha az „írós” kezed az, és tesztet kell írni. Ezt ugye az új időpont egyeztetésekor már jelezted? Most éppen nem tudsz írni, esetleg gépelni, egeret kezelni, ha épp olyan szakmai tesztet kellene elvégezned, amihez ez kell. Remélhetőleg kitalálnak más megoldást – de csak akkor tudnak, ha tudják, mire számíthatnak. A munkáltatónak fontos vagy, mint jelölt az új pozíciójukra, egyébként is emberek ők is, meg fogják érteni, hogy történhet ilyen. Ráadásul a kommunikációs és a problémamegoldó készséged is látszani fog abból, ahogyan a helyzetet kezeled. (És persze a munkáltatóé is.)

ÉRDEKES: Hogyan készülj Assessment Centerre?

Öltözéknél próbáld meg minél inkább eltakarni a „hibát”: hosszú ujjú ing, blúz, blézer, zakó máskor is jó egy állásinterjún, ilyenkor még jobb.

Ha a lábad sérült, az másképp probléma: ha tudsz is járni, lassabban, így a pontos érkezés miatt megfelelő időben indulj el! Az elegáns öltözködés is problémásabb, egy nőnek ilyenkor könnyebb: egy maxiszoknya jótékonyan eltakarja a „hibát”. Férfiaknak a térdnadrág még gipszelt lábbal is nehezen elfogadható. Ha mankóval kell járnod, próbálj meg úgy „csomagolni”, hogy se hátizsákot, se más, állásinterjúra nagyon nem illő táskát ne kelljen vinned. Egy zsebben elhelyezett igazolványpakk, némi apró, és papírpénz pont elég lesz, még tárca sem kell, és talán még a telefon is elfér… (amit ugye kikapcsolsz interjú előtt)

Akárhogy is oldottad meg az öltözködést, érkezéskor, bemutatkozáskor röviden ismertesd a helyzetet, és fejezd ki, hogy reméled, ettől függetlenül a szakmai alkalmasságodat be tudod bizonyítani. Érdemes megemlíteni azt is, mikorra várható a gyógyulásod. Ne panaszkodj, ne meséld el mennyire fáj, mennyire kényelmetlen volt az egészségügyi ellátás stb. Ha az interjúztató esetleg a saját hasonló történetét meséli el, hogy oldja a légkört, hallgasd meg, mutass megértést.

Ha az arcod sérült

Előfordulhat, hogy pont az arcodon jelentek meg véraláfutások, horzsolások. Sajnos ez az a helyzet, amikor nem fogsz tudni jó benyomást kelteni, akármennyire is szeretnél. Ez esetben érdemes lehet inkább egy-két héttel eltolni az interjút, ha még nem késő. Esetleg telefonos interjúra, vagy kamerás interjúra váltani. A kamerás interjúra készülve, sminkkel és egyéb trükkökkel megoldható, hogy a sérüléseid úgy fedd el, hogy ne legyen zavaró a másik fél számára.

Mit gondolnak majd rólam?

Általános kérdés ez hasonló esetben, de nincs miért aggódni. Mindenkit ért már háztartási baleset, esett el, esetleg még tört is el keze-lába. Emberi dolog, és ha valamit gondolnak rólad ennek kapcsán, az pozitív lesz: a sérülésed ellenére megoldottad, hogy részt tudj venni az állásinterjún, nem hagyod, hogy zavarjanak a külső akadályok a céljaid elérésében, nem okoz problémát, hogy szokatlan helyzetet kezelj. Ezt a legtöbb munkáltató pozitívan értékeli.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.