Hamarabb vizsgáztatnak minket, mint gondolnánk, – avagy mire érdemes odafigyelni egy telefonos interjú során

by | jún 2, 2016 | Állásinterjú

nő telefonálNapjainkban bevett gyakorlatnak számít, hogy a munkáltatók telefonos interjún keresztül végeznek előszűrést és csak azokat hívják be személyes elbeszélgetésre, akik ebben az első körben megfeleltek.

Egy ilyen szituáció váratlanul érhet minket, hiszen nincsen egy előre egyeztetett időpont, ezért érdemes a jelentkezés elküldése után előkészülnünk egy esetleges interjúszituációra. Összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, hogy mire érdemes odafigyelni a felkészülés során.

Tájékozódjunk az adott pozícióval és céggel kapcsolatban

Nem tudhatjuk, hogy mikor hívnak fel minket a megpályázott állással kapcsolatban, ezért a legfontosabb, hogy előre tájékozódjunk az adott pozícióról és a cégről, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk az interjú során. Amellett, hogy jó benyomást kelt, ha valaki tájékozott, már a motiváltságunkat is meg tudjuk mutatni az első tíz másodpercben, hiszen nem csak a személyes interjú során fontos, hogy elsőre jó benyomást keltsünk. Kerüljük a „nem tudom, hogy pontosan melyik lehetőségről beszél, mert sok helyre jelentkeztem” típusú mondatokat.

ÉRDEKES: Hogyan készüljünk fel videóinterjúra?

Nyugodt körülmények között vállaljuk az interjút

Egy telefonos állásinterjú során egyetlen csatornán keresztül tudunk kommunikálni a HR szakemberrel, nem láthatja az arcunkat és a mimikánkat, ezért nagyobb hangsúly kerül a beszédünkre. Csak abban az esetben vállaljuk az interjút, ha kizárólag az interjúztatóra tudunk figyelni és nincsen semmi, ami elvonná a figyelmünket vagy zavarna minket a megértésben. Ha tömegközlekedéssel utazunk, vagy az utcán sétálunk, ahol kevésbé tudunk koncentrálni, kérjük meg az interjúztatót, hogy hívjon minket vissza később és egy olyan időpontot mondjunk, ami biztosan megfelel számunkra. Tévhit, hogy ezzel elveszíthetünk egy jó lehetőséget, hiszen ez nem jelent kellemetlenséget az interjúztató számára sem, ellentétben azzal, ha nem sikerül megfelelően kommunikálnia a munkaerővel.

Releváns kérdéseink legyenek

Általánosságban elmondható, hogy a HR szakembereknél jó benyomást kelt, ha valaki érdeklődő és olyan kérdéseket tesz fel a munkával kapcsolatban, amelyekben rátermettségét és motiváltságát mutatja meg. Azonban fontos megtalálnunk ebben az arany középutat, ugyanis ezzel ellentétes hatást válthat ki, ha valaki már a telefonos interjú során az apró részletekről érdeklődik. Ezekre a kérdésekre a személyes interjú során választ kaphatunk, hiszen ott a pozícióval kapcsolatos illetékes személy is jelen van, ezért igyekezzünk olyan kérdéseket feltenni, ami az alapvető információkra kérdez rá.

Mi is vizsgáztatjuk a céget

Fontos szem előtt tartani azt a tényezőt is, amit gyakran elfelejtenek a munkavállalók, hogy egy interjú során nem csak őket vizsgáztatja a cég, hanem ők is a céget. Ha odafigyelünk, akkor már az előszűrés során olyan információkat tudhatunk meg a jövőbeli lehetséges munkáltatónkról, ami alapján eldönthetjük, hogy szeretnénk-e elmenni a személyes interjúra és ott munkát vállalni vagy sem. Tegyünk fel olyan kérdéseket, amelyek nekünk döntően fontosak, illetve ami alapján monitorozni tudjuk, hogy megfelel-e az elvárásainknak az ajánlat. Ilyen helyzetekben sok múlhat az interjút végző személyiségén, igyekezzünk ettől elvonatkoztatni és kizárólag szakmai szempontok alapján dönteni.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.