Hogyan készülj Assessment Centerre?

by | aug 25, 2016 | Állásinterjú

Hogyan.keszulj.Assessment.Centerrei_150x150Az Assessment Center (AC) egy fél vagy egész napos elfoglaltság, ahol különböző tesztek, szimulációs gyakorlatok és prezentációk alapján döntenek arról a munkáltatók, hogy a megpályázott pozícióra alkalmasnak tartanak-e.

Ez egyfelől riasztóan hangzik, mert folyamatos koncentrálást igényel, és biztosan lesznek olyan feladatok is, amiben természetszerűleg gyengébben teljesítesz – mert senki sem polihisztor manapság. Tehát, az első, amit tisztáznod kell magadban: nem kell mindig mindent tudni! Ha valamit nem tudsz, nincs ötleted, hogyan lehetne megoldani, ne ess kétségbe. Lehet, hogy épp az a célja a feladatnak, hogy a kudarctűrésedet vizsgálja. Összeomlasz-e vagy simán továbblépsz? Megoldást keresel, vagy megpróbálod megmagyarázni, miért nem tudod?

Másfelől viszont kitűnő lehetőség az álláskeresőnek, hogy többet mutasson meg magából, mint amennyire egy állásinterjú lehetőséget ad. Az ilyen rendezvény úgy zajlik, hogy több jelöltet hívnak be egyszerre, különböző feladatokban csoportosan is helyt kell állniuk, a kiválasztók pedig folyamatosan figyelik, ki hogyan teljesít. Tehát, nemcsak az eredmény a lényeg, hanem a folyamat, ahogyan oda eljutsz, másokkal együttműködve vagy versengve, irányítva a többieket, vagy elfogadva más irányítását. Érdemes tehát lelkiekben jól felkészülni.

ÉRDEKES: Ne hasonlítsd magad másokhoz!

0. Kipihenten menj!

Igen, ez a nulladik lépés, enélkül az összes többi hiábavaló. Az adott napra kipihenten érkezz, hiszen kialvatlanul, fáradtan nem fogsz tudni teljesíteni.

1. Gondold át mik az erősségeid, gyengeségeid!

Egy átlagos állásinterjú előtt is meg kell ezt tenni,de AC előtt elengedhetetlen. Ha valamiben gyengének érzed magad, készülj rá alaposan: idegennyelv gyakorlása, prezentációs készségek felfrissítése. Illetve legyél naprakész minden másban is: legújabb szakmai trendeknek utánaolvasni, napi, szakmai híreket olvasni!

2. Legyél csapatjátékos!

A többi résztvevő lehet, hogy riválisod, lehet, hogy más pozícióra pályázik. Ezért versengő, ellenségeskedő viselkedés is előtörhet belőled is, másból is. Ha más viselkedik veled így, ne hagyd magad provokálni, maradj nyugodt, ragaszkodj a szakmaisághoz. A saját ilyen jellegű reakcióidat próbáld meg háttérbe szorítani. Csoportos feladatoknál javasolj, ne parancsolj, ha van ötleted, és mindig légy diplomatikus, ha esetleg más rossz megoldást javasolna. Készülj fel olyan szófordulatokkal, mondatpanelekkel, amikkel egy „csatát” meg tudsz vívni.

3. Készülj prezentációra!

Biztosan lesz valamilyen prezentációs feladat, erre pedig jól fel lehet készülni. A céget ismerve nézd végig, milyen napi aktualitásokat tudsz majd megemlíteni a prezentáció alatt, milyen kreatív elemekkel fogod tudni feldobni a prezentációdat.

Fontos apróságok:

  • Érkezz megfelelő időben, ahogy a meghívóban kérik!
  • Légy udvarias mindenkivel, a többi résztvevővel is!
  • A szünetekben légy közvetlen, csatlakozz a társalgásokhoz, de soha ne kritizáld a feladatokat az ilyen beszélgetések során!
  • Próbáld megtudni, hogyan és mikor kapsz majd visszajelzést a döntésről. Ha nem téged választottak, kérdezz rá, pontosan miért! Ebből tudsz fejlődni, tanulni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.