Hogyan tesztelik a nyelvtudást állásinterjún?

by | nov 15, 2016 | Állásinterjú

Hogyan.tesztelik.a.nyelvtudast_150x150Manapság már nagyon sok pozícióhoz kérnek legalább középszintű nyelvismeretet. Álláskeresőként már egyre gyakrabban merünk megpályázni nyelvtudást igénylő munkaköröket, azonban sokszor elvérzünk, amikor az interjúztató megpróbálná felmérni a szintünket.  

Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha rászánjuk az időt és alaposan felkészülünk minden eshetőségre! Nézzük, melyek a leggyakrabban előkerülő helyzetek ilyen esetben:

Telefonos interjú

Hosszabb telefonos interjú során mielőtt elkezdené tesztelni az interjúztató a nyelvtudásod, rákérdez, hogy átválthat-e angol/német/francia/stb. nyelvre? A tesztelés során feltett kérdések típusa pozíciónként eltérő. Míg mondjuk fizikai munkakörök esetén az egyszerűbb, rövidebb válaszokat igénylő kérdések (pl. bemutatkozás, hobbi) a gyakoribbak, addig egy szellemi, több éves tapasztalatot elváró munkakörnél komolyabb, nehezebb (pl. mi motiválja a munkájában, mi miatt szeretne váltani, plusz szakmai tudást érintő) kérdésekre lehet számítani.

Személyes interjú

Amikor személyes interjúra készülünk akkor is a telefonos interjúhoz hasonló kérdések merülhetnek fel, csak itt még nehezíti a szituációt, hogy szemtől-szemben kell helyt állnunk. Gyakoriak a bemutatkozást kérő kérdések, vagy hogy meséljük el a legutóbbi munkahelyünkön egy átlagos napunkat, de előkerülhet a bérigény is!

Tesztek

Viszonylag ritkábban kerülnek elő a személyes interjú alkalmával kitöltendő nyelvi tesztek is. Általában olyan munkaköröknél kérik, ahol napi szinten kell külföldi partnerekkel kommunikálni. Előkerülhet például, hogy írjunk meg egy idegen nyelvű levelet, vagy oldjunk meg egy feladatot Excelben – ahol a feladatleírás az adott nyelven van leírva.

HR-eseink azt javasolják, hogy ha egy álláshirdetésben fel van tüntetve elvárásnak a nyelvtudás, akkor arra valóban szükségünk lesz a munkánk során, ezért mindenképp készüljünk fel.

Végezetül pedig egy vicces videó arról, hogyan NE beszélj idegen nyelven! 🙂

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.