Miért ért véget az előző munkaviszonya?

by | jún 10, 2016 | Állásinterjú

Miert-ert-veget-az-elogo-munkaviszonya_150x150Az állásinterjú egyik legnehezebb kérdése, mert az álláskereső azt gondolja, hogy rossz fényt vet rá, hogy egyáltalán van már olyan munkaviszony az életében, ami véget ért.

Márpedig ez a pályakezdők kivételével mindenkire igaz, tehát ennek a félelemnek nincs alapja. Természetes, hogy időnként véget ér egy munkaviszony, és újat akarunk létesíteni, pl. ezért is vagyunk ott az állásinterjún. Ha ezt kérdezik az állásinterjún, azzal több dolgot szeretnének megtudni, és nem csak rólad, de a piaci viszonyokról is hasznos információkhoz jutnak (pl. miért ment tönkre az adott cég, miért kellett leépítést végrehajtania a dolgozóit elküldve?) Lehet, hogy nemcsak a legutóbbi, hanem az összes eddigi munkahelyed esetén kíváncsiak erre. Az így feltárt okok megbízható képet adnak arról, mi az, ami taszít, mi az, ami menekülésre késztet akár. Ebből egy munkáltató azt a következtetést szeretné levonni, mit tud tenni azért, hogy ha téged választ, hosszútávon is nála maradj, és szívesen dolgozz, lojális légy.

Spórolj időt és találj állást gyorsabban!
Tudtad, hogy az önéletrajzod feltöltésével, ha szeretnéd, láthatóvá válhatsz a nálunk hirdető cégek számára? Növeld meg esélyeidet feltöltött önéletrajzoddal, hiszen a munkaadók fele adatbázisból keres jelölteket! >>

Általános szabály, hogy semmilyen pletyka, vagy rosszindulatú megjegyzés nem hangozhat el a volt munkahelyeiddel kapcsolatban tőled. Figyelned kell arra is, hogy az előző munkahelyeid titoktartási feltételeit betartsd, üzleti titkokat ne árulj el. Vegyük végig a lehetséges okokat, amiért egy munkaviszony megszűnhet, és lássuk, hogyan is közölhetők ezek egy állásinterjún:

Jobb munkát keresel

A jelenlegi munkádat nem degradálva elmondhatod, hogy komolyabb feladatokra, más környezetre, felelősségi körre vágysz, és úgy érzed, erre képes is vagy, mert X év tapasztalatot szereztél, elmélyítetted szakmai ismereteidet stb.

Költözés

Ha elköltöztél eddigi lakóhelyedről, vagy a munkahelyed költözött el, előfordulhat, hogy már túl messze lenne naponta bejárni. Ezért felmondtál vagy még nem, de közelebbi munkahelyet keresel. Logikus döntés, senkinek nem lehet semmilyen kifogása ellene.

A cég gazdaságilag megroppant

Felmondtak neked, költségcsökkentési céllal, vagy te magad hagytad ott a munkahelyed, mert az effajta bizonytalanságot nem akartad felvállalni. Ez is racionális döntés, mindkét fél részéről. Itt felmerülhet a kérdés, hogy leépítéskor miért éppen téged küldtek el? Ilyenkor is érdemes őszintének lenned: Pl. elmondhatod, hogy neked volt a legkevesebb tapasztalatod, neked jutottak a kevésbé termelékeny ügyek, te foglalkoztál olyan termékkel, amit a jövőben nem szeretnének forgalmazni stb. Hozzá is teheted rögtön, most az a célod, hogy a tapasztalataidat is bővítsd, és a neked kiosztott ügyekből kihozd a maximumot.

Elviselhetetlen körülmények a munkahelyen

A munkahelyi zaj, bűz, hideg, meleg, vagy más környezeti tényező az egészségkárosodásig képes ártani, ezért inkább felmondtál. Vannak munkáltatók, akik a munkavédelmi előírásokat sem kezelik kellő gondossággal, így a balesetveszélyes munkahely elhagyása is ésszerű döntés a munkavállaló részéről. Állásinterjún ezt diplomatikusan kell kezelned: ha a munkahelyedet balesetveszélyesnek tartod azt elmondhatod, viszont hogy nem tartják be a munkavédelmi szabályokat, azt inkább ne említsd, mert üres vádaskodásnak tűnhet.

Munkahelyi nyomásgyakorlás, mobbing

Előfordul, hogy a munkáltató magatartása teszi elviselhetetlenné a munkavállaló életét. A ki nem fizetett jogos bérektől kezdve a mondvacsinált okok miatt levont bérek, a szükségtelen „fegyelmezés”, a zsarnok vezető, az ügyeskedés, a szürkemunka, törvénytelenségek is vezethetnek a felmondásodhoz. Ezeket is diplomatikusan kell közölni: pl. a cégnél nem megfelelő számodra a cégkultúra, az ügykezelés menete. A legkínosabb a személyes konfliktus, de ezt is lehet diplomatikusan tálalni, pl. „nem egyezik a véleményünk egyes esetekben”.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.