Miért önnek adjuk ezt az állást? – Így válaszolj erre a kérdésre

by | febr 22, 2016 | Állásinterjú

Miert-onnek-adjuk-ezt-az-allast_150x150Valamennyi állásinterjú örökzöld kérdése, hogy miért neked és ne egy másik pályázónak szavazzanak bizalmat. Ezzel a kérdéssel az interjúztató azt akarja megtudni, hogy a sok jelentkező közül – szerinted – miért te vagy a legalkalmasabb az adott pozíció betöltésére.

A válaszodban – röviden és tömören – lényegében azt kell bemutatnod, hogy miért vagy jó befektetés. Mit nyer az adott cég azzal, ha téged választ? Hogyan tud profitálni a képességeidből?

A válaszadás alapelvei:

1. Koncentrálj egy problémára, amit meg tudsz oldani

Tulajdonképpen minden állás egy – vagy több – konkrét probléma megoldásáról szól. Az álláskiírásból könnyedén kiderítheted, hogy milyen típusú probléma megoldását (pl.: új termék értékesítése egy kompetitív piacon) várják el tőled. Ha van tapasztalatod az adott piacon, akkor mindenképp hangsúlyozd ki szakmai tudásodat a válaszadás során.

ÉRDEKES: 7 dolog, amit soha ne csinálj állásinterjún

2. Légy egyedi

Az a legjobb, ha néhány konkrét példán keresztül bemutatod, hogy melyek azok a képességeid, amelyek megkülönböztetnek téged a többi jelölttől. Mit értél el a korábbi munkahelyeden, amire ennél a cégnél is nagy szükség van. Legyen 1 vagy 2 olyan képességed, amit nagyon nehéz megtalálni más pályázókban, és amellyel időt és energiát spórolsz meg a leendő munkáltatódnak.

3. Párosítsd össze a képességeidet az elvárásokkal

Legyen egy példád, személyes történeted minden egyes – a kiírásban szereplő – elvárással kapcsolatban, amelyből kiderül, hogy valóban rendelkezel az adott képességgel. Ha például azt kell bizonyítani, hogy igazi „csapatjátékos” vagy, említs meg egy olyan időszakot, amikor egy csapatban kellett dolgoznod, és sikeresen/nyereségesen/határidőn belül fejeztetek be egy adott projektet.

4. Légy tömör

De ne feledd, ezt a személyes történetet nem a barátaidnak meséled! A válaszod legyen rövid, konkrét és egyértelmű. A sztorid nem lehet hosszabb 1 percnél.

allasertesito-gomb_newsletter1

Minta Válasz: (Értékesítési vezető munkakörre jelentkezel) „Több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezem értékesítési területen. Az elmúlt évek során megtanultam, hogyan tudom hatékonyan motiválni és vezetni a csapatomat. 2013–ban és 2014-ben engem választottak „Az év értékesítőjének”, amiért lényegesen felülteljesítettem az éves elvárásokat és 8%-kal növeltem az XY Kft. bevételét. Ha nekem adják a pozíciót, akkor cégük sokat profitálhat szakmai tapasztalatomból és értékesítői képességemből.”

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.