A technológiai innováció hatása a munkaerőpiacra

by | ápr 11, 2016 | Karriertanácsok

A-technolgiai-innovacio-hatasa-a-munkaeropiacra_150x150Sokunkat foglalkoztat a jövő, próbálunk előre tervezni, megjósolni, milyen készségekre lesz majd szükség a jövőben. A World Economic Forum szakértői sem voltak ezzel másképp, készítettek hát egy felmérést, amely alapján megjósolható néhány irányvonal – olvasható az Index oldalán.

A technológia fejlődés kapcsán a legtöbbször az automatizációt és a robotikát hozzák fel. Sokan félünk a technikai újításoktól, mások pedig örömmel fogadják az újdonságokat, amelyek megkönnyítik a mindennapi életünket. Azonban kérdéses, hogy ezek az újítások hogyan hatnak majd a munkahelyekre. A Pew Research Center kutatóintézet 2014-ben 1896 szakembert kérdezett meg arról, hogy pozitív vagy inkább negatív hatása lesz az automatizációnak és a robotok térhódításának az emberekre. A szakértők között nincsen azonban egybehangzó vélemény ezzel kapcsolatban, 52%-uk optimista, 48%-uk szerint viszont nem fogjuk tudni megfelelően kezelni az új kihívásokat, tehát a technológiai fejlődésnek több lesz a vesztese mint a nyertese.

Az optimisták viszont úgy látják, hogy az idők folyamán már számos technológia újítás végbement anélkül, hogy annak negatív hatása lett volna a foglalkoztatásra, sőt, mondhatni új munkahelyeket teremtettek.  Véleményük, hogy még ha néhány munkahely meg is szűnik a robotika terjedése következtében, helyettük számos új munkahely jön majd létre a fejlődés során. „A technológia megszabadít majd minket a kellemetlen munkáktól, ráadásul a folyamat arra is lehetőséget teremt az emberiségnek, hogy újragondolja a munka fogalmát kreatívabb, közösségibb, társadalmilag hasznosabb irányba.”

A kételkedők azonban úgy vélik, hogy a negyedik ipari forradalom sokkal nagyobb kihívást jelent majd, mint az elődei. Túl gyors lesz majd, hogy értelmesen tudjunk rá reagálni, ezért számos kellemetlen mellékhatás várható, úgy mint a szellemi munkaköröket érintő tömeges munkanélküliség, valamint a társadalmi rétegek között elmélyülő szakadék.

ÉRDEKES: 15 ezer szakember hiányzik az IT szektorból

 A World Economic Forum felmérés alapján a világ 15 legnagyobb gazdaságában 7,1 millió munkahely fog megszűnni az elkövetkező 5 évben a mesterséges intelligencia és az automatizáció hatására. Noha a gépek eddig csak a fizikai munkaköröket érintették, a jövőben már az irodai dolgozók munkáját is feleslegessé tehetik. A munkahelyek megszűnésével párhuzamosan azonban az előrejelzések szerint 2 millió új munkahely fog létrejönni más ágazatokban, főképp a magasan képzett munkaerőt igénylő, kevéssé automatizálható feladatok elvégzésére.

Mely ágazatokat érinti a változás?

Eltérően érinti az egyes ágazatokat a változás. Míg lesznek olyan munkakörök melyek felvirágoznak, addig másokban tömeges leépítések várhatóak. A kutatók előrejelzései szerint a megszűnő munkahelyek kétharmada az irodai adminisztratív munkaköröket érinti, de a gyártásban, építésben és összeszerelésben dolgozók szintén nem fognak jól járni, valamint a szórakoztatóiparban is csökkenő munkaerőigényre lehet számítani.

A munkahelyek csökkenésén túl erősödni fog a foglalkoztatási bizonytalanság, és terjedni fognak az atipikus, rugalmas foglalkoztatási formák. Tovább erősödik majd a mérnökök és IT-s szakemberek iránti igény. Az egészségügyi szektor súlya növekedni fog az elöregedő társadalmakban, míg a fiatalabb populációval rendelkező gazdaságokban az oktatásban lesz szükség munkaerőre. Ezek mellett várhatóan tovább nő a foglalkoztatás és előreláthatólag több nő lesz vezetői pozícióban, mint napjainkban. 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.