Álláskeresés 50 év felett

by | febr 18, 2016 | Karriertanácsok

Allaskereses-50-ev-felett_150x150A senior korúak álláskeresését több faktor akadályozza, az egyik maga az álláskereső hozzáállása. Azt olvasta, azt hallotta, hogy lehetetlen, nem kedvelik az idősebbeket, mindenhol „fiatalos” csapatba keresnek új kollégát, ami burkolt életkori diszkrimináció. Ezeket az akadályozó gondolatokat félre kell tenni, mert feltételezéseken, pletykákon alapulnak, és mert nem segítenek.

Ha bepillantást nyerünk a munkaadók valós hozzáállásába e témában, az segíthet jó álláspályázati anyagot írni, és meggyőzően fellépni az interjún. Meg kell értenünk a munkaadók félelmeit, ellenérzéseit az idősebbekkel szemben, és el kell oszlatnunk ezeket. Egy munkaadó legnagyobb problémája, hogy úgy gondolja, a senior korúak képzettsége, tudása bőven fölötte van annak a szintnek, amit ők keresnek. Ezért azt gondolják, hogy egy ilyen embert nem tudnak kellően lekötni, megfelelően izgalmas feladatokat adni számukra, és nem lesz elégedett munkavállaló belőlük. A motivációs leveledben tehát őszintén írd le a motivációidat, pl. azt is jelezd, hogy tudod, a 35 éve tapasztalt dolgok már nem igazán relevánsak a mai világban, de mégis erős rutint adnak az ügykezelésben, mert… Azaz, érvelj, és jelezd, hogy a mában élsz, ismereted friss és modern, tudod használni az új eszközöket. Ezzel a félelmeik jórészét el is oszlatod.

ÉRDEKES: A legfontosabb elvárások a munkaerőpiacon 2016-ban

Fontos pont lehet a pozitív döntésükben, hogy kihangsúlyozod: az általuk meghirdetett feladatok közül melyek azok, amiket rutinosan tudsz végezni, és melyek azok, amikben tanulási lehetőséget is látsz. Ezzel is jelzed: senior korúként sem hiszed, hogy nálad a bölcsek köve és mindent tudsz, nyitott vagy új ismeretekre.

Belekezdhetsz valami újba: egy iparági váltás érdekessé tehet, és a motivációid között szintén szerepelhet az, hogy új ismereteket szeretnél szerezni. Egy pályaújrakezdő seniorral jól járnak a munkáltatók, és ezt ők is tudják. Olyan ismereteket, tapasztalatokat vihetsz oda, amik számukra az újdonság erejével hatnak, és azt is látják, hogy nyitott vagy új dolgokra.

Ha nem iparági váltásban gondolkodsz, érdemes lehet a senior korodat, mint előnyt felhasználva tanácsadói pozíciókra pályázni. Tanácsot attól fogadnak el, aki szakmailag képzett és megfelelően sok ügyet, helyzetet élt már át ahhoz, hogy a tanácsa hitelesnek tűnjön.

A következő előítélet/félelem az idősebbekkel szemben, hogy magasak a fizetési elvárásaik. Egyszerű ezen az előítéleten túljuttatni a leendő munkaadót: be kell írni a fizetési igényed az álláspályázatodba, így nincs helye találgatásnak. Pályaújrakezdőként jelezheted: a fizetési igényedet úgy határoztad meg, hogy tudod, sok mindent kell tanulnod az új iparágban, de biztos vagy abban is, hogy te is sok újdonsággal szolgálhatsz. Így nem lesz „gyanús”, hogy a korodhoz képest alacsonyabbnak tűnő fizetési igénnyel állsz elő.

allasertesito-gomb_newsletter1

Tovább lehet erősíteni a „friss tudás” üzenetet akár azzal is, hogy az önéletrajzban szakmai olvasottságodról írsz, milyen szakmai fórumokat, blogokat követsz, Linkedinen milyen szakmai csoportokban vagy aktív. Persze, ehhez aktívnak is kell lenni ezeken a helyeken. Nyelvtudás rovatnál is jelezni kell, hogy a tudás aktív, napi szintű használata az idegennyelvnek nem okoz problémát.

Sose ijedj meg az álláshirdetések kedvenc lózungjától, a „fiatalos csapat”-tól. A legtöbb hirdető maga sem tudja, miért teszi ezt bele, de valamiért divat. A fiatalosságod bizonyítéka lehet a hobbid (önmagában az, hogy van egy szabadidős tevékenységed, már pozitív), az érdeklődési köröd, de volt már tapasztalataim szerint az is nyerő pont, ha valaki azt írta hobbinak, hogy 2 kutyája van. Bármi, ami emberarcúbbá teszi az önéletrajzot, segíthet abban, hogy ne mondjanak rá nemet azonnal.

Ha megértjük a munkáltatók motivációit, jól fogunk tudni rá reagálni, és ez a senior korúaknál különösen fontos. Ezért érdemes mindig a hirdető cégek honlapját is átnézni. Milyen korúak a vezetőik, milyen a cég üzenete a világ felé? Ha kicsit jobban megismered a céget, az álláspályázatod is nekik szólóvá alakítható.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.