Álláskeresés a közösségi oldalak segítségével

by | jan 21, 2016 | Karriertanácsok

közösségi oldalakA modern kor vívmányai közé tartozik az internet, a digitális társadalom, ezzel együtt pedig az álláskeresési szokások is új irányt vettek, folyamatosan fejlődnek.

Sokan még elutasítják az internetes közösségi oldalak használatát, pedig sok lehetőség van bennük. Egy webdesigner, grafikus akár saját álláskereső honlapot is készíthet, kreatív online önéletrajzként működtetheti. Egy művésznek, kreatív szakterületen dolgozónak a Pinterest is sok lehetőséget rejt.

A Linkedinen megtalálhatjuk a szakterületünk legjavát, őket csoportokban felkeresve tanácsot kérhetünk vagy mi magunk is adhatunk szakmai tanácsokat, láttatva ezzel hozzáértésünket és elhivatottságunkat. Különösen értékes oldal ez, ha tudjuk, hogy a toborzók jórésze is itt keresgél új kollégát a cége vagy ügyfele számára. A Linkedin álláskeresői támogatása még ennél is messzebbre megy: Egyetlen gombnyomással kérhetsz ajánlásokat volt kollégáktól, volt főnököktől, akik sok szépet írhatnak rólad, és a toborzó, aki rád talál, azonnal látja, mások hogyan jellemeznek téged, a szakmai munkádat. Az egyes szakterületekről, témákról az ismerőseid egyetlen gombnyomással igazolhatják, hogy tényleg jól ismered, tényleg szakembere vagy (endorsement).

A Facebookon az állásportálok is képviseltetik magukat saját oldallal, napi információkkal, érdemes őket követni. Talán épp így talál ránk a vágyott állás – illetve találunk rá az álláshirdetésre, amit szinte rólunk írtak.

ÉRDEKES: Új állás, új szakterület

A szakmai csoportok a Facebookon is megjelentek. Kötetlenebbül társalognak ott, mint a Linkedinen, a miliő sokkal fesztelenebb, könnyebb bekapcsolódni a társalgásba is. Szinte minden szakmának, szakterületnek van csoportja, klubja könyvelőktől a pékekig. Keresd fel a saját szakmád csoportjait, és munkanélküliként ki is posztolhatod, hogy állást keresel! Ha állásban vagy és váltani szeretnél, ezt inkább ne tedd, csak a csoportban megjelenő álláshirdetésekre figyelj, és privát úton jelentkezz rájuk!

Ha a közösségi oldalakon szakmai rendezvényeket szerveznek, lehetőségeid szerint vegyél részt ezeken. Az egyik legjobb módja szakmai kapcsolatok építésének, ami nagy segítségedre lehet az álláskeresésben.

Aki idegenkedik a Facebook kötetlen, magánéletet bemutató világától, annak azt javaslom, hogy egy „minimál profilt” hozzon létre, amivel az álláskeresését szolgálja ugyan, de ha nem akar, nem kell belefolynia az ottani közösségekbe. Egy ilyen minimál profilon a profilképed az önéletrajzon is szereplő fényképed legyen, továbbá legyen beállítva, hogy milyen iskolát végeztél, és legyen egy link a Linkedin profilodra. Ezzel a Facebook szakmai csoportjaiban tudsz állást keresni, és aki többet szeretne tudni rólad, megtalál a Linkedinen a teljes szakmai háttereddel.

Mit ne tégy?

Főleg a Facebookon divat, hogy „hétfőutáló” posztokkal, viccesnek gondolt képekkel osztják meg emberek a gondolataikat(?) a kezdődő munkanapról pl. Nem vet jó fényt arra, aki épp állást keres, vagy épp dolgozik, és munkaidőben posztol ilyet.

A Linkedinen sajnos elharapóztak a vicces fejtörők, egyszerű logikai feladványok, ilyet ezerszámra posztolnak, kommentelnek, de ezek nem szolgálják az álláskeresésed, így nem szabad belefolyni. Ha valaki kollégát keres, és ilyeneket lát a hírfolyamodon, nem találja meg azonnal azt az információt, amire igazán szüksége lenne ahhoz, hogy állásajánlattal keressen fel.

Online szakmai közösségben, ha esetleg szakmai vitába keveredsz, mindig maradj elhivatott szakember, aki szakmai példákkal, érvekkel támasztja alá a szakmai véleményét. Személyeskedésnek soha ne adj teret!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.