Bérigény – megadjuk, vagy ne adjuk?

by | nov 11, 2016 | Karriertanácsok

Berigeny.megadjuk_150x150A legtöbb állásportálra, karrieroldalra beregisztrálva szembetaláljuk magunkat azzal a kéréssel, hogy tegyük közzé a bérigényünket.

Hazánkban nem szoktuk firtatni egymás bérét, ez nálunk mondhatni tabu téma, ezért is ódzkodunk ettől sokan és emiatt negatív a hozzáállásunk ehhez. Miért adjuk meg a bérigényünket?

Hacsak nem kötelező mező, akkor rajtunk áll a döntés, hogy megadjuk-e mennyiért szeretnénk elmenni dolgozni. Sokan már csak azért sem szeretik ezt kitölteni, mert nehéz megállapítani azt a fizetési igényt, ami reális, és amivel elégedett az ember.

ÉRDEKES: Hogyan mondjunk bérigényt kristálygömb nélkül?

Ráadásul minden cégnél kicsit más összeget szoktunk mondani attól függően, hogy mekkora cégről és milyen pozícióról van szó. Akkor ezek után mégis miért érdemes közzétennünk, hogy mennyiért mennénk el dolgozni – kérdezhetitek jogosan.

berigeny

Két előnye is van. Az egyik az, hogy ha már az adatlapunkon látszódik, hogy mennyit szeretnénk keresni, akkor azzal már előre tisztában lesz a cég, így vélhetően olyan vállalatok fognak megkeresni állásajánlatokkal, akik számolnak ezzel az összeggel. Így ha behívnak interjúra nem kell  szégyenlősködnünk, hisz az adatlapunkon már találkoztak az igényünkkel.

A másik előnye pedig az, hogy ha egyre többen teszik közzé a fizetési igényüket, akkor idővel az álláskeresői piac kiegyenlítődik, és nem lesznek kiugró eltérések azonos pozíciók fizetései között. A HR-eseknek is segítség, ha tisztán látják, hogy egy munkakör kapcsán, X éves tapasztalattal mennyi az álláskeresők fizetési igénye. Így idővel várhatóan találkozni fog a reális kereslet és kínálat is.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.