Feljebb lépni a ranglétrán álláskereséssel

by | aug 4, 2016 | Karriertanácsok

Feljebb.lepni.a.rangletran_150x150Tipikus munkavállalói probléma, hogy ugyan boldog a napi munkájában, évek múltán sem lát feljebb lépési lehetőséget, nagyobb felelősségi körrel járó munkakört, esélyt saját beosztottakra, mert a munkahelye ilyen lehetőségeket nem kínál.

Túl lapos a cég szervezete, kevés vezetői pozíció van, a piac, a gazdasági lehetőségek a cég bővülését nem több vezető, hanem több operatív munkavállaló felé tolják. De sok munkavállalónak vezetői ambíciói vannak, és emiatt is álláskeresésbe kezdhet.

Az első probléma, amivel szembesül, hogy a középvezetői, csoportvezetői állások, amik szakmailag elérhetők lennének számára, mégsem azok, mert vezetői tapasztalatot kérnek. Ezt a problémát egy erős önvizsgálat után jól megírt önéletrajzzal át lehet hidalni.

Tényleg jó vezető lennél?

Sok állásinterjún felteszik a kérdést – talán már te is találkoztál vele – hogy milyen a számodra ideális vezető? Itt mindenki korrekt, őszinte, támogató emberként jellemzi az ideális főnököt, de gondold végig: te ilyen lennél? És ez tényleg elég egy vezetői pozícióhoz? Nem valószínű.

ÉRDEKES: 6 tipp frissen kinevezett vezetőknek

Ami biztosan megvan benned a vezetővé váláshoz, sok évnyi munkatapasztalat egy adott témában, az azzal járó magabiztos tárgyi tudással együtt. A tárgyi tudást szakmai anyagok olvasásával érdemes bővíteni, hogy azokról a területekről is legyenek friss ismereteid, amik a munkádat nem érintették, és utoljára a főiskolán hallottál róla…

A tárgyi tudás mellett a vezetői pozíciók legfontosabb feltétele a megfelelő vezetői készségek, soft skillek megléte. Ezek nem tanulhatók igazán, de fejleszthetők. A hozzáállás a munkához, a kudarchoz, a sikerekhez, a jól dolgozó vagy hibázó alkalmazottakhoz nagyban meghatározza a vezető sikereit, de még a cégét is, ahol alkalmazzák. A jó kommunikációs készség, a türelem elengedhetetlen. De egy vezető tudja meghallgatni a beosztottjait, tudja utasítani, ha kell. És tudnia kell, mikor melyikre van szükség. Te tudod-e ezt? Van-e róla valamilyen elvárásod magaddal szemben? Ezeket nagyon fontos átgondolnod ahhoz, hogy egy vezetői pozícióra jelentkezve az állásinterjún jól szerepelj. Mert lehet, hogy nagy tapasztalatod nincs a vezetésben, de ha jó főnököd volt, tanultál, ellestél tőle dolgokat akaratlanul is, ha pedig rossz főnökkel is találkoztál már, tudod, mitől volt rossz a szemedben, milyen nem akarsz lenni. És tudd azt is, miért nem akarsz olyan lenni!

Vezetőként tudnod kell együttműködni, változásokra reagálni, elfogadni vagy épp elutasítani a változásokat. Mindezt kommunikálni a cég felsőbb vezetői felé és a beosztottjaid felé is. Készen állsz-e erre? Tudod-e hatékonyan beosztani az idődet? Pozitív ember vagy-e, bizakodó és önbizalmad van-e a vezetéshez? Ha ezeket átgondoltad, jöhet az önéletrajzírás.

Álláspályázat a vezetői ambícióról

Egy vezető eredményorientált, a cégek ezt várják tőle. Ezért az önéletrajzban, az eddigi munkatapasztalataidat egészítsd ki számadatokkal: hány emberrel, hány ügyféllel dolgoztál? Milyen eredményeket értél el? Számokban, tényekben kifejezve: milyen nagyságrendi forgalom, milyen új cégen belüli folyamat, szabályozás stb. köthető a nevedhez? (A céggel szemben fennálló titoktartási kötelezettségedet mindig tartsd be!) Mi volt a főnököd pozíciója? (Ebből láthatják, milyen vezetői munkát láttál közelről). Mindenképpen kell egy vezetői készségekről szóló fejezet: a vezetői pozícióhoz nélkülözhetetlen soft skillek felsorolása mellett, azokat valamivel érdemes megerősíteni: pl. „türelmes és empatikus vagyok, a legnehezebben kezelhető ügyfeleket ezért én kezeltem a cégnél”

A motivációs levélben a szokásos fejezeteken túl érdemes egy bekezdést szentelni annak, hogy milyen készségek tesznek téged alkalmas vezetővé: az adott álláshoz kapcsolódóan vázolj fel néhány ötletet, hogyan kezelnéd az álláshirdetésben kiírt feladatokat vezetői pozícióból.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.