Hogyan építs a hobbidból karriert?

by | márc 7, 2016 | Karriertanácsok

Hogyan-epits-a-hobbidbol-karriert_150x150„Utálom a munkám, de jól fizet.” – Így foglalta össze röviden karrierjét egy volt egyetemi csoporttársam, aki jelenleg egy távol-keleti multinacionális cég dél-magyarországi gyárában dolgozik.

Sokak számára ma mindennél fontosabb „egy biztos állás”, ezért zokszó nélkül túlóráznak, betegen is bejárnak dolgozni és hagyják, hogy a főnökük naponta 10-szer leordítsa a fejüket. Pedig – és ezt saját tapasztalatból mondom – van megoldás arra, hogy a hobbid legyen az állásod.

1. Kezdd el kicsiben

Ha nem vagy elégedett a jelenlegi munkáddal, akkor se mondj fel azonnal. A jelenlegi állásod mellett kezdj el azzal foglalkozni, amit a legjobban szeretsz csinálni, legyen az egy termék, vagy egy szolgáltatás. Tudom, hogy két állást párhuzamosan végezni – az egyiket pénzért, a másikat szerelemből – nagyon kimerítő, de ez a legjobb módja annak, hogy kilépj a piacra és közben legyen folyamatos bevételed.

allasertesito-gomb_newsletter1

2. Teremts kapcsolatokat

A közösségi média a legjobb platform arra, hogy kapcsolatba lépj a hasonló érdeklődési körű, vagy hasonló problémájú emberekkel, ráadásul mindenki számára elérhető és ingyenes. A Facebook, a Google+, a Twitter vagy a Pinterest mind-mind segíthet, hogy virtuálisan találkozz a célpiacoddal.

3. Ismerd meg a piacot

A webshop-okot és weblapokat „járva” nagyjából képet kaphatsz az árakról, és meg tudod határozni, hogy mennyit kérhetsz a termékedért/szolgáltatásodért. Mit kínálnak a konkurenseid? Mi a vásárlók igénye? Hogyan különböztesd meg magad a többiektől?

ÉRDEKES: Hogyan kezeld a stresszt az állásinterjú előtt

4. Készíts üzleti terved

Számol ki mennyi lesz a havi kiadásod, ha elindulsz a saját vállalkozásoddal? Mennyit kell költened eszközökre/tanácsadásra/marketingre? Honnan lesz bevételed? Mennyi a tartalékod? Érdemes-e és ha igen, akkor honnan érdemes hitelt felvenned?

Saját vállalkozást indítani nem könnyű. De ha munkát fektetsz a piackutatásba, az objektív tervezésbe és a kivitelezésbe, akkor jó esélyed lesz arra, hogy azt csináld, amit szeretsz és szeresd, amit csinálsz.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.