Hogyan építs a hobbidból karriert?

by | márc 7, 2016 | Karriertanácsok

Hogyan-epits-a-hobbidbol-karriert_150x150„Utálom a munkám, de jól fizet.” – Így foglalta össze röviden karrierjét egy volt egyetemi csoporttársam, aki jelenleg egy távol-keleti multinacionális cég dél-magyarországi gyárában dolgozik.

Sokak számára ma mindennél fontosabb „egy biztos állás”, ezért zokszó nélkül túlóráznak, betegen is bejárnak dolgozni és hagyják, hogy a főnökük naponta 10-szer leordítsa a fejüket. Pedig – és ezt saját tapasztalatból mondom – van megoldás arra, hogy a hobbid legyen az állásod.

1. Kezdd el kicsiben

Ha nem vagy elégedett a jelenlegi munkáddal, akkor se mondj fel azonnal. A jelenlegi állásod mellett kezdj el azzal foglalkozni, amit a legjobban szeretsz csinálni, legyen az egy termék, vagy egy szolgáltatás. Tudom, hogy két állást párhuzamosan végezni – az egyiket pénzért, a másikat szerelemből – nagyon kimerítő, de ez a legjobb módja annak, hogy kilépj a piacra és közben legyen folyamatos bevételed.

allasertesito-gomb_newsletter1

2. Teremts kapcsolatokat

A közösségi média a legjobb platform arra, hogy kapcsolatba lépj a hasonló érdeklődési körű, vagy hasonló problémájú emberekkel, ráadásul mindenki számára elérhető és ingyenes. A Facebook, a Google+, a Twitter vagy a Pinterest mind-mind segíthet, hogy virtuálisan találkozz a célpiacoddal.

3. Ismerd meg a piacot

A webshop-okot és weblapokat „járva” nagyjából képet kaphatsz az árakról, és meg tudod határozni, hogy mennyit kérhetsz a termékedért/szolgáltatásodért. Mit kínálnak a konkurenseid? Mi a vásárlók igénye? Hogyan különböztesd meg magad a többiektől?

ÉRDEKES: Hogyan kezeld a stresszt az állásinterjú előtt

4. Készíts üzleti terved

Számol ki mennyi lesz a havi kiadásod, ha elindulsz a saját vállalkozásoddal? Mennyit kell költened eszközökre/tanácsadásra/marketingre? Honnan lesz bevételed? Mennyi a tartalékod? Érdemes-e és ha igen, akkor honnan érdemes hitelt felvenned?

Saját vállalkozást indítani nem könnyű. De ha munkát fektetsz a piackutatásba, az objektív tervezésbe és a kivitelezésbe, akkor jó esélyed lesz arra, hogy azt csináld, amit szeretsz és szeresd, amit csinálsz.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner