Hogyan győzzük meg a főnökünket, hogy otthonról dolgozhassunk?

by | máj 17, 2016 | Karriertanácsok

Hogyan-gyozzuk-meg-a-fonokunket-hogy-otthonrol_150x150Hazánkban még mindig elenyésző azoknak a vállalatoknak a száma, ahol megengedett a heti, vagy akár a havi egy home office lehetőség. A munkaadók úgy gondolják, hogy ilyenkor nem olyan aktív a munkavégzés, mint mikor a szemük előtt, ellenőrzött viszonyok között dolgozik a munkavállaló.

Holott otthonról, nyugodtabb környezetben általában több munkát tudnak elvégezni a dolgozók, ráadásul a napi rutin megszakítása motiválóan hat rájuk. A telefonhívásokat is könnyedebbé teszi, ráadásul segít a koncentrációban, nincs ami elvonja a figyelmünket. Ezek után kérdéses miért nem engedélyezik rendszeresen az otthoni munkát. Hogyan győzhetjük meg a felettesünket az otthoni munkavégzés előnyeiről?

Személyes kommunikáció

Amennyiben a vezetőnk a személyes kommunikációt preferálja, akkor elég nehéz dolgunk van, hisz ő maga sosem dolgozik otthonról. Ekképp nem is érti, hogy mi miért akarnánk otthonról dolgozni. Nehéz őt meggyőzni, de azért nem lehetetlen.

Mivel ő maga a személyes megbeszélés híve, ezért semmiképp se e-mailben próbáljunk tőle elkéredzkedni. Mondjuk, hogy szeretnék vele beszélni valamiről. Szeretnénk tudni, hogy nem zavarná-e ha alkalmanként otthonról dolgoznánk. Kezdetben minden x napon, aztán később, ha beválik akár heti rendszerességgel? Mivel fontosak számunkra a projektekről való napi egyeztetés, ezért mindig teljesen elérhetőek leszünk e-mailen, chaten, és telefonon is. Kérjük meg, hogy gondolja át és szóljon amennyiben nyitottság van a részéről, hogy megnézzük működik-e.

Amikor gyanakodó a vezető…

Sok vezető nem bízik meg eléggé az alkalmazottaiban és úgy gondolja, hogy nem dolgoznak otthonról. Ilyenkor érdemes felhozni, hogy tudjuk, hogy kétségekkel fogadja az otthoni munkavégzést, ezért szeretnénk bebizonyítani számára, hogy produktívan – bizonyos szempontból még hatékonyabban is mint a munkahelyen – tudunk otthonról dolgozni. Hívjuk fel rá a figyelmét, hogy nem szeretnénk gyakran ilyen formán dolgozni, viszont olykor élnénk a lehetőséggel. Kérjük/kérdezzük meg, hogy tenne-e egy próbát, hogy megnézze mennyire működőképes ez a számunkra.

ÉRDEKES: A hatékony otthoni munkavégzés titka

Állandó ellenőrzés hiánya

Vannak olyan vezetők is, akik szeretik állandóan tudni, hogy az alkalmazott éppen mivel foglalkozik. Mindig tudja, hogy éppen mikor adjon egy rögtön elvégzendő feladatot… Ilyenkor érdemes pontosan meghatározni, hogy X napra szeretnénk home office lehetőséget kérni, mert lesz aznap munka után egy programunk, és így 60 percet tudnánk spórolni az utazással. Biztosak vagyunk benne, hogy így jóval hatékonyabban tudnánk aznap dolgozni, ráadásul korábban tudnánk elkezdeni a X projekttel foglalkozni. Érdemes felajánlani, hogy mivel így aznap nem tudunk folyamatosan kommunikálni, ezért a nap végén összesítjük, hogy mivel hogy haladtunk és hogy mit tervezünk a következő hétre.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.