Legyél olyan hatásos előadó, mint Steve Jobs!

by | júl 18, 2016 | Karriertanácsok

Steve JobsA hajdani Apple vezér, Steve Jobs nemcsak a számítástechnika egyik úttörőjének számít, hanem a hatásos előadások egyik nagy mesterének is tartják. A vállalat arca volt, nem csak az elnöke, összefonódott a neve a céggel és a termékekkel is. Carmine Gallo Steve Jobs a prezentáció mestere címmel egy egész könyvet szentelt annak, hogy megfejtse és bemutassa Jobs előadásainak titkát. A következőkben azokat a technikákat gyűjtöttük össze, amelyek elengedhetetlen részei egy hatásos prezentációnak. Ezek a módszerek hasznosak lehetnek, amikor a munkahelyünkön kell előadást tartanunk.

Szemkontaktus

A közönség figyelmének fenntartása érdekében, elengedhetetlen, hogy szemkontaktust tartsunk a közönségünkkel. Kerüljük a papírról vagy a diáról való felolvasást, mert monotonná és unalmassá teszi a beszédünket. Használhatunk segédeszközöket, Jobs is alkalmazta olykor az Apple bemutató készítő szoftverét, a Keynote-ot, ami lehetőséget biztosít arra, hogy az előadó a jegyzeteit lássa a képernyőn, míg a közönség a diákat a projektoron. A szemkontaktus fenntartása érdekében rengeteget gyakorolta prezentációit, mindig fejből tudta, hogy éppen minek kell következnie. Továbbá nagyon vizuális diákat készített, amelyek vezették az emberek figyelmét, ő pedig tudott a közönséghez beszélni.

Nyitott testtartás

Ez annyit tesz, hogy ne helyezzünk akadályt a közönségünk és magunk közé. Jobs sem használt pulpitust és a kezeit sem kulcsolta össze. Ellenkezőleg, sokszor széttárta karjait és mindig ügyelt arra, hogy a hallgatóságnak magyarázzon, szinte végig feléjük fordult.

ÉRDEKES: Tippek nyilvánosság előtti rögtönzött beszédhez

Kézmozdulatok

A jó előadók ismérve, hogy gesztikulálnak, nem pedig hadonásznak, miközben beszélnek. Jobs minden mondanivalóját kézmozdulatokkal kísérte, ezáltal az hangsúlyosabbá vált. Dr. David McNeill a Chicagói Egyetem professzora kutatta a kézmozdulatok jelentőségét és arra a megállapításra jutott, hogy a gesztikuláció valójában abban segíti az előadót, hogy könnyebben tudja kifejezni magát és képes legyen gördülékenyebben beszélni. Jobs esete is azt példázza, hogy merjük bátran használni a kezeinket előadás közben, azonban vigyázzunk, ne vigyük túlzásba, hiszen könnyen túlzóvá válhat és hadonászásnak tűnhet. Azonban a kellő mértékben alkalmazott gesztikuláció kifejezőbbé teheti mondanivalónkat.

Prezentációnk során nemcsak az fontos, hogy mit mondunk, hanem az is, hogy azt hogyan tesszük. Jobs a következő négy szempontot tartotta szem előtt, amikor egy-egy előadásra készült.

Hajlítás és hangerő

Előadásai során sosem beszélt ugyanabban a hangszínben, a lényegi részeknél mindig megváltoztatta a hangmagasságát. Ezzel tudta folyamatosan fokozni a feszültséget. Illetve voltak kedvenc kifejezései, amelyeket gyakran használt: „hihetetlen”, „lenyűgöző”, „óriási”, „laza”. Ezeket is mindig eltérő hangtónusban mondta el. A hajlítás mellett a hangerejét is gyakran változtatta, hogy kiemelje a fontos információkat. Akkor élt ezzel, amikor új terméket mutatott be, de nem mindig ugyanazt a technikát alkalmazta. Előfordult, hogy a nagy bejelentésnél felemelte a hangját, de az is megtörtént, hogy elhalkította azt.

Hatásszünet és beszédtempó

A drámai hatást a jól pozícionált hatásszünetekkel tudta elérni.  Sokszor megállt a mondandója közben pár pillanatra, hogy közönsége feldolgozhassa a lényeges részeket. Nem rohant, mindig hagyott gondolkodási időt a hallgatóság és maga számára is. A már említett technikák mellett a beszédtempóváltást alkalmazta még Jobs, a lényegi részeknél nagyon lelassította beszédsebességét, hogy biztosan megjegyezzék mondanivalóját.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.