Menjek vagy maradjak?

by | szept 21, 2016 | Karriertanácsok

Menjek.vagy.maradjak_150x150Legalább egyszer talán mindenki kerül olyan helyzetbe hogy választani kényszerül a jelenlegi és egy új munkahely között. A döntés azonban még az egyértelműnek tűnő helyzetekben sem egyszerű. A maradás biztonságérzetet nyújt, komfortos, míg az utóbbi izgalmas, hiszen új lehetőségeket tár elénk.

A jelenlegi munkahelyünknek tudjuk az előnyeit, ismerjük a hátrányait. Nem lehet azonban előre megjósolni, hogy ha váltunk, milyen lesz az új hely. Olyan ez mint a szerencsejáték, vagy nyersz vagy veszítesz azzal, hogy próbálkozol. „Aki mer, az nyer” tartja a mondás, de sokszor hallunk olyan megnyilvánulásokat is, hogy „bár ne tettem volna”.  Amikor ennyire nehéz a döntés, akkor mégis mi alapján hozzuk meg a döntésünket?

Kihívás vagy kényelem?

Az egyik legfőbb oka a továbbállásnak általában a fejlődés, az új kihívások és lehetőségek keresése. Egy új lehetőséggel fejleszteni tudjuk magunkat, elvégre senki sem szeretne egész életén át egy helyen ugyanazzal az egy dologgal foglalkozni, vagy mégis? Ha úgy érezzük, hogy megrekedtünk egy szinten akkor lehet eljött az idő a továbbállásra.

Habár a továbbállás bizonytalansággal jár. Vajon ugyanolyan jó leszek és boldog a másik pozícióban is? Ugyanennyire biztos lesz az a hely is? Mi a helyzet a munka-magánélet egyensúllyal, jut majd mindkettőre időm? Mennyiért tennénk kockára ezeket az új kihívásért?

Új kapcsolatok vagy régi barátok?

Ki ne szeretne új embereket megismerni? Hacsak nem egy olyan helyre kerülünk, ahol elfogadott a klikkesedés és nem szívlelik az új embereket…

A munkahelyváltás velejárója, hogy elveszítünk néhány kapcsolatot, míg másokkal szorosabbra fűzzük a viszonyunk. Ráadásul ezek a régi kapcsolatok hatással lehetnek a jövőbeni karrierünkre is.

Másrészről viszont egyetlen egy negatív személy is képes romba dönteni mindent, amire csak később derül fény, jóval miután elfogadtuk az új ajánlatot.

 Kompenzáció vagy hírnév

A legtöbbször a fizetés és egyéb kompenzáció (bónusz, rugalmas munkaidő, stb.) az, ami továbbállásra készteti az embereket. Amennyiben a jelenlegi munkaadód nem biztosít számodra a munkádért járó megfelelő kompenzációt, vagy rugalmasságot akkor lehet érdemes egy olyan helyet keresni, ahol könnyebben tudsz boldogulni.

Azonban mindennek ára van, így lehet, hogy az új munkahely kedvezőbb körülményeket biztosít, de ott még nem ismernek bennünket. A jelenlegi munkahelyen már elértünk valamit, bizonyítottuk rátermettségünket, szakképzettségünket, az új helyen viszont mindent kezdhetünk elölről.

ÉRDEKES: Munkahelyváltás helyesen

Sajnos helyettünk senki nem tudja meghozni ezt a döntést, ne is akarjuk, hogy mások döntsenek helyettünk. Ami fontos, hogy ne felindulásból válasszuk az egyik vagy a másik lehetőséget, hanem mérlegeljük az életünk minden aspektusát és válasszunk megfontoltan!

A cikk alapjául a http://theundercoverrecruiter.com/stay-or-go/ szolgált.