Munkajog: bérletiltás

by | jan 5, 2016 | Karriertanácsok

Munkajog_berletiltas_150x150Azt szeretném kérdezni, hogy a bérletiltás felfüggesztése amit igénybe vettem meddig tart, mikortól kell számítanom e letiltás újraindítására?

Továbbá azt olvastam egy internetes oldalon, hogy a 2014.évi 38.tv hatályba lépését követően minden letiltás jogtalan és a hatályba lépéstől a letiltás felfüggesztéséig történt letiltások összegét vissza kell kérni és kötelességük a végrehajtóknak visszafizetniük az ügyfelek részére! Igaz-e az int. oldal írása? Tisztelettel.

2015. 02. 12.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Az idézett törvényhely szerint a végrehajtóknak értesíteniük kellett volna a munkáltatókat arról, hogy a további letiltást függesszék fel, mert a végrehajtás is szünetel. Ezt nem tették, vagy későn tették meg és több havi bérletiltás sok esetben továbbra is teljesült.

ÉRDEKES: Munkajog: rendkívüli munkaidő

A jogtalan és elfogadhatatlan letiltást sok esetben csak az érintett saját kérésére függesztette fel a végrehajtó. A későn leállított bérletiltások összegei a végrehajtók számláján parkolnak. A törvényből és más jogszabályokból, sőt az illetékes hivatalok nyilatkozataiból sem olvasható ki az, hogy a végrehajtók számláján így összegyűlt pénzeket automatikusan vissza kell fizetniük. Ennek tudatában, ezért azt javaslom, hogy haladéktalanul kérje vissza a jogtalanul letiltott munkabérének a teljes összegét!


Ha erre nem hajlandó a végrehajtója, akkor forduljon ügyvédjéhez egy kártérítési per megindítása céljából. A letiltás újraindítása a 2014. évi XL. törvény 18. A végrehajtási eljárásokra vonatkozó szabályok, 41. – 42.  § –ban  foglalt szabályok szerint fog alakulni, amely minden adósnál más lehet, akár több hónap is eltelhet, de az is lehet, hogy a banki elszámolás függvényében nem szükségszerűen fog újraindulni..

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Balogh Endre
Onlinejogsebesz.hu