Munkajog: bérletiltás

by | jan 5, 2016 | Karriertanácsok

Munkajog_berletiltas_150x150Azt szeretném kérdezni, hogy a bérletiltás felfüggesztése amit igénybe vettem meddig tart, mikortól kell számítanom e letiltás újraindítására?

Továbbá azt olvastam egy internetes oldalon, hogy a 2014.évi 38.tv hatályba lépését követően minden letiltás jogtalan és a hatályba lépéstől a letiltás felfüggesztéséig történt letiltások összegét vissza kell kérni és kötelességük a végrehajtóknak visszafizetniük az ügyfelek részére! Igaz-e az int. oldal írása? Tisztelettel.

2015. 02. 12.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Az idézett törvényhely szerint a végrehajtóknak értesíteniük kellett volna a munkáltatókat arról, hogy a további letiltást függesszék fel, mert a végrehajtás is szünetel. Ezt nem tették, vagy későn tették meg és több havi bérletiltás sok esetben továbbra is teljesült.

ÉRDEKES: Munkajog: rendkívüli munkaidő

A jogtalan és elfogadhatatlan letiltást sok esetben csak az érintett saját kérésére függesztette fel a végrehajtó. A későn leállított bérletiltások összegei a végrehajtók számláján parkolnak. A törvényből és más jogszabályokból, sőt az illetékes hivatalok nyilatkozataiból sem olvasható ki az, hogy a végrehajtók számláján így összegyűlt pénzeket automatikusan vissza kell fizetniük. Ennek tudatában, ezért azt javaslom, hogy haladéktalanul kérje vissza a jogtalanul letiltott munkabérének a teljes összegét!


Ha erre nem hajlandó a végrehajtója, akkor forduljon ügyvédjéhez egy kártérítési per megindítása céljából. A letiltás újraindítása a 2014. évi XL. törvény 18. A végrehajtási eljárásokra vonatkozó szabályok, 41. – 42.  § –ban  foglalt szabályok szerint fog alakulni, amely minden adósnál más lehet, akár több hónap is eltelhet, de az is lehet, hogy a banki elszámolás függvényében nem szükségszerűen fog újraindulni..

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Balogh Endre
Onlinejogsebesz.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.