Munkanélküli vagy? – Így maradj erős és motivált!

by | jan 11, 2016 | Karriertanácsok

magabiztos nőHónapok óta nem találsz állást? Nem jutsz tovább az állásinterjúk első körén? A médiából csak azt hallod, hogy stagnál a piac? Azon gondolkodsz, hogy lehet, hogy senki sem ad neked egy esélyt?

Ha a fenti kérdésekre igen a válasz, akkor itt van néhány tanács arról, hogy folytasd az álláskeresést és találj végül olyan pozíciót, amelyben jól érzed magad.

1. Legyen napirended!

Csak azért, mert nem kell mindennap reggel 8-ra bent lenned az irodában, még nem jelenti azt, hogy teljesen ellustulhatsz! Ne feledd – függetlenül attól, hogy vannak-e anyagi tartalékaid, vagy nincsenek – fontos, hogy legyen egy fix napirended hétfőtől péntekig. Kelj fel minden nap egy normális reggeli időben és ülj le a géped elé. Tudom, nagy a kísértés, hogy egész nap a kedvenc sorozatodat és a barátaid Facebook-posztjaid nézegesd, de ez nem vezet sehova, csak rabolja az idődet! (Én egyébként egy másfajta módját javaslom a szabadidő eltöltésének, de erről később.)

Böngészd az álláshirdetéseket, ne egyetlen önéletrajzot küldj el 120 helyre, írjál állásra-szabott életrajzokat és motivációs leveleket és persze network-ölj, vagyis vedd fel a kapcsolatot az összes barátoddal, régi kollégáddal és főnököddel és érdeklődj, hátha tudnak egy megfelelő állást a számodra.
Ne feledd, ha munkanélküli vagy, akkor az a munkád, hogy munkát szerezz!

2. Képezd magad!

A megnövekedett szabadidő talán az egyetlen pozitívuma a munkanélküliségnek.
Nagyon fontos, hogy hogyan gazdálkodsz ezzel az idővel. Amikor behívnak egy állásinterjúra, egészen biztosan kapsz majd olyan kérdéseket, amelyek az adott területet/iparágat érintik. Ezért nagyon fontos, hogy maradj naprakész. Olvass szakmai lapokat és honlapokat, légy tájékozott az újdonságokról és az aktualitásokról.

ÉRDEKES: Milyen hosszú legyen a motivációs leveled?

De nem csak szakmai anyagokat tanulmányozhatsz, hanem megtanulhatsz, valami teljesen újat, például egy új nyelvet. Én mindenképp javaslom, hogy az időd egy részét fordítsd az angol nyelv elsajátítására vagy felelevenítésére.
Ha nincs pénzed egy nyelvtanfolyamra, akkor rendszeresen nézz angol nyelvű műsorokat, beszélj angolul a barátaiddal, vagy otthon a családtagjaiddal. Egyszóval dolgoztasd az agyad!

3. Sportolj!

A tréningeken gyakran látom, hogy sokan hajlamosak ellustulni a munkanélküli időszak alatt. Vannak például, akik egész nap nassolnak. Mások többet kocsmáznak a haverokkal. Nagyon fontos, hogy a testedet is tartsd kondiban ezen időszak során. Ne feledd, egy erős, magabiztos, határozott személy benyomását kell keltened, amikor először találkozol a HR-sel vagy a munkáltatóval. Ezért semmiképp ne mondj le a rendszeres sportról! Ha épp nem tudsz megengedni magadnak egy bérletet a legközelebbi kondi terembe, akkor minden nap tegyél egy hosszú sétát egy közeli parkban, fuss a Margit-szigeten vagy fekvőtámaszozz otthon a szőnyegen.

4.  Nem vagy egyedül!

Sokan vannak, akik a munkahelyük elvesztését szégyenként élik meg, és legszívesebben elbújnánk a világ elől. Tudom, ez a helyzet semmiképp sem ideális, de tudnod kell, hogy nem vagy egyedül!
Szinte minden ember került már olyan szituációba élete során, amikor nem volt munkája. Egy népszerű amerikai mondás szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának a fele ebben a pillanatban is éppen új munkát keres.
A fenti tanácsok segítenek neked abban, hogy ezt az állapotot minél előbb megszüntesd, és visszatérj a munka világába.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.