Munkavállalás nyelvtudás nélkül? – Szinte lehetetlen

by | jún 14, 2016 | Karriertanácsok

Álláskereséssel kapcsolatos szavakTöbb kutatás bizonyítja, hogy napjainkban nemcsak, hogy előnyt jelent, hanem már alapvető elvárás legalább egy nyelv társalgás szintű ismerete, de egyre több multinacionális vállalatnak köszönhetően, már gyakran két nyelv ismerete a minimum követelmény.

A nemzetközi viszonylatoknak megfelelően hazánkban is az angol nyelvtudás a legfontosabb, de egyre több németországi és ausztriai leányvállalatnak köszönhetőek, a német nyelv társalgás szintű ismerete is elvárás. A kritériumok az anyavállalat nemzetiségétől függően alakulnak.

A következő szakmákban elengedhetetlen a nyelvtudás:

  •  Külföldi kapcsolatokkal rendelkező cégek közép- és felsővezetői pozíciók
  •  Beszerzők
  •  Értékesítők
  •  Logisztikusok
  •  A vendéglátásban a recepciósok
  •  Értékesítők

Nem a papír a lényeg

Igaz, hogy a diploma megszerzésének feltétele a nyelvvizsga bizonyítvány megléte és az önéletrajzok szűrésénél is fontos szempont, ez mégsem elegendő egy állás megszerzéséhez. Az aktív nyelvtudás fontosabb a munkáltatóknak a papír megléténél, így fordítsunk időt arra, hogy gyakoroljuk a már elsajátított nyelvet. Illetve, abban az esetben is tüntessük fel nyelvtudásunkat az önéletrajzunkban, ha nem szereztük meg az azt igazoló papírt, hiszen a cégek a gyakorlatban hasznosítható tudást tartják szem előtt és az interjú során úgyis tesztelik, hogy rendelkezünk-e az elvárt nyelvtudással.

ÉRDEKES: Milyen kérdésekre számíts egy angol állásinterjún?

Releváns tudásunkat emeljük ki

Nem lehet általánosságban kijelenti, hogy írásban vagy szóban fontosabb egy nyelv aktív használata, mindig az adott pozíció elvárásai döntik ezt el, ezért igyekezzünk a megpályázott állás feltételi szerint kiemelni erősségeinket. Ha a pozíció nemzetközi levélváltásokat igényel, akkor az önéletrajzunkban és az interjú során említsük meg az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat. Ha pedig szóban kell kommunikálnunk leendő munkahelyünkön, akkor törekedjünk arra, hogy nyelvtudásunk aktív legyen, ne elégedjünk meg a passzív nyelvismerettel.

Hasznos tanácsok nyelvtanuláshoz

Napjainkban az internetnek köszönhetően nem muszáj tankönyvek szerint tanulnunk egy nyelvet, hiszen számtalan más módszert találhatunk a világhálón. Lomb Kató magyar polyglot (több nyelven beszélő) szerint fontos, hogy napi szinten használjuk a nyelvet, igyekezzünk legalább napi pár percet a tanulásra, illetve ismétlésre szánni. Továbbá mindig fordítsuk le azokat az ismeretlen szavakat, amelyekkel találkozunk, legyen az akár egy hirdetés szövege és ezeket ne önmagukban, hanem mondatba foglalva, szövegkörnyezettel tanuljuk meg.
Továbbá a közösségi oldalakon találhatunk olyan csoportokat, amelyek időnkét összegyűlnek és kizárólag egy adott nyelven beszélgetnek, amely szintén nagy segítség egy nyelv aktív használatához, főként, ha ritkább és a környezetünkben senki nem beszéli azt. A könnyebb tanulás kedvéért nézhetünk filmeket feliratosan, a leghatékonyabb, ha szinkron nélkül az adott nyelv feliratával tesszük ezt meg.

Forrás:
http://real.mtak.hu/13413/1/2013-17-12-Foldi_K_et_al.pdf
http://www.angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/lomb-kato-10-kerese-a-nyelvtanulokhoz

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.