Ne hagyd az utolsó pillanatra!

by | máj 23, 2016 | Karriertanácsok

Ne-hagyd-az-utolso-pillanatra_150x150Sokszor halljuk már gyerekkorunkban is, hogy ne hagyjuk az utolsó pillanatra a feladatok elvégzését, mert annak káros következményei lehetnek. Mégis előfordul sokszor a munkahelyen, hogy halogatjuk a teendőket, mindig másnapra soroljuk, meghosszabbítjuk azt az időt, amíg még nem kell vele foglalkozni.

Pedig a folyamatos halogatás csak egyre növeli bennünk a feszültséget, és a munkánk minőségét is rontja hosszú távon:

Hibát hibára halmozunk

Sokszor ha elúszunk a munkával úgy érezzük már azt sem tudjuk hol áll a fejünk… próbálunk egyre gyorsabban végezni a feladatokkal és a kapkodásnak az lesz a vége, hogy hibázunk. Ahogy közeledik a határidő már nem lesz időnk újra átnézni, átgondolni a feladatot, így elképzelhető, hogy elsiklunk egy fontos részlet mellett.

ÉRDEKES: Így ölöd meg a produktivitásod

Alacsony minőség

Amennyiben folyamatosan úszunk az árral és idő híján vagyunk akkor idővel az lesz a fontos, hogy időben elvégezzük am unkánkat és nem az, hogy jól is végezzük azt. Ha jóval a határidő előtt elkezdünk foglalkozni a feladattal, akkor marad idő arra, hogy többször átnézzük a munkánkat, leellenőriztessük mással is és marad még idő az új gondolatokra is. Azonban ha csak a gyors befejezés a fontos, akkor hanyaggá válik a munkánk és nem lesz igazi értéke. Ráadásul így egy idő után elkezdünk kételkedni a saját képességeinkben is.

Növekvő stressz

Tanulmányok kimutatták, hogy a fokozódó stressz miatt gyakrabban hibázunk. A feszültség csökkentése elősegíti, hogy a maximumot hozzuk ki magunkból és hatékonyan tudjuk elvégezni a feladatainkat. Igaz azonban, hogy eltérően reagálunk az olyan helyzetekre, amikor nagy nyomás nehezedik ránk – van, akit ez jobb teljesítményre ösztönöz. Mégis a többség számára a feszült helyzetek a munkájuk minőségének romlásához vezetnek.

A kontroll hiánya

Emberi mivoltunkból adódóan szeretjük, ha mi magunk tudjuk irányítani az életünket, ha mi osztjuk be a saját időnket. Így általában sokkal hatékonyabban tudunk haladni a feladatainkkal, mintha folyamatos ellenőrzés alatt állnánk. Azonban ennek fenntartásához szükséges az, hogy a kapott teendőket határidőben belül teljesítsük.

Folyamatosan időhiányban

Számos előnye van annak, ha előre dolgozunk. Előbb tudunk elkezdeni a többi feladattal foglalkozni, így még a határidő előtt be tudunk fejezni mindent és időt spórolunk meg magunknak. Ez rugalmasságot ad arra az esetre, ha esetleg programunk adódna, akkor így nyugodt szívvel tudunk élni a lehetőséggel. Például ha egy ismerősünk lebetegszik és ingyen odaadná a koncertjegyét akkor nyugodt szívvel tudunk elmenni rá, mert már mindennel elkészültünk a következő napra.

Az eredeti cikk az Undercover recruiter oldalán jelent meg.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.